Yapılan bir araştırma kahveyi sütsüz ve şekersiz olarak sade bir biçimde tüketmeniz gerektiğinin altını çiziyor. Bu şekilde içemiyorsanız ise içerisine çok az miktarda şeker koyarak tüketirseniz daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceğini ortaya koydu.
Çin'de bulunan Southern Medical University'de yapılan bir araştırmada sağlık anketini yanıtlayan 171.000'den fazla kişi hakkında çalışmalar yapıldı. Şekersiz kahve ile şekerli tatlandırılan kahvenin vücuda etkileri araştırıldığında, uzmanlar çok ilginç bilgilere ulaştı.
7 yıl süren çalışmanın ardından şekersiz kahve tercih edenlerin hiç tüketmeyenlere oranla %16 ila 20 arası daha az ölme riskine sahip olduklarını ortaya koydu.
Siyah kahvenin en sağlıklısı olduğu uzmanlar, içerdiği polifenoller ve antioksidanlar sayesinde krema ve şeker gibi katkılar olmadan direkt şekilde alınmasını sağladığının altını çiziyor.
KAHVENİN YARARLARI
ENERJİ SEVİYENİZİ TAVAN YAPTIRIYOR
Kahve, içerisinde bulunan kafein sayesinde yorgunluğun önüne geçer ve enerji seviyenizi arttırır. Bunun nedeni ise kafeninin adenozin olarak da bilinen nörotransmitterlerin reseptörleri bloke etmesidir.
Bu sayede dopamin de dahil olmak üzere enerji seviyenizi düzenleyen diğer nörotransmitterlerin seviyeleri artar.
Bir araştırma kafein tüketmenin bisiklet egzersizi yapan bireylerin tükenme seviyesini %12 arttırdığını ve yorgunluk hislerini azalttığını ortaya koymaktadır.
Farklı bir çalışma ise golf oynayan kişilerin öncesinde ve sırasında kafein tükettiklerinde performanslarının iyileştiğini ve enerji seviyelerinin artarak yorgunluklarının azaldığını açıklamaktadır.
ORGANLARI YENİLİYOR
Kahve idrar söktürücü özelliğe sahip bir içecektir. Bu nedenle tüketildiğinde sık idrara çıkma ihtiyacı yaratır.
Şekersiz ve kremasız olarak tüketilen kahve ise bu sayede vücutta biriken toksinlerin ve zararlı bakterilerin kolayca dışarı atılmasını sağlar. Bu sayede vücuttaki iltihapların atılmasına ve organların yenilenmesine yardımcı olur.
DEPRESYON RİSKİNİ AZALTIR
Yapılan çalışmalar kahve tüketiminin depresyona yakalanma riskini azalttığını ortaya koymaktadır.
Ayrı yapılan yedi çalışmanın ortak incelenmesine göre günde tüketilen her bir fincan depresyon riskini %8 oranında azaltmaya yardımcı oluyor.
Farklı bir araştırma ise günde 4 fincan kahve içen bireylerin 1 fincan kahve içenlere oranla önemli ölçüde daha az depresyon riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.
KARACİĞER RAHATSIZLIKLARINDAN KORUR
Farklı çalışmalar ise kahve içmenin karaciğer sağlığını desteklediğini ortaya koymakta.
Örnek olarak, bir çalışma iki fincandan fazla kahve içen bireylerde içmeyenlere oranla karaciğer hastalığı olan kişilerde karaciğer kanserine yakalanma ihtimalinin daha az olduğıunu ortaya koydu.
Diğer araştırmalar ise ne kadar çok kahve içilirse kronik karaciğer hastalıklarından korunma şansının o kadar yüksek olduğunu söylüyor.
Günde sadece 1 fincan kahve içmenin kronik karaciğer rahatsızlıklarından ölme riskinin %15 daha düşük olmasına, günde 4 fincan içmenin ise %71 daha düşük riske neden olduğunu gösteriyor. Yakın zamanlı farklı bir çalışma ise kahve tüketiminin karaciğerde sertleşmeyi önlediğini ortaya çıkarmıştır.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Kahve içmenin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bir araştırmada günde 3 ila 5 fincan kahve tüketmenin kalp hastalığı riskini %15 azalttığı keşfedilmiştir.
Toplamda 21 çalışmanın incelendiği farklı bir araştırma ise günde 3 ila 4 fincan kahve içmenin felç geçirme riskini %21 daha düşürdüğünü belirlemiştir.
21.000'den fazla kişinin katıldığı farklı bir çalışma ise artak kahve tüketiminin önemli oranda kalp yetmezliği riskini azalttığı bildirilmiştir.
Ancak kafein alımı kan basıncı seviyelerini etkileyebileceğinden, tansiyon hastalığı olan bireylerde kontrollü ve az tüketilmesi önerilmektedir.
ÖMRÜ UZATIYOR
Kahve üzerine yapılan çalışmalar, pek çok farklı potansiyel yararı nedeniyle kahvenin ömrü uzatmada etkili olduğunu söylüyor.
Örneğin, 40 çalışmanın incelendiği bir araştırmada yaş ve kilo gibi faktörlerden bağımsız olarak günde 2 ila 4 bardak kahve tüketmenin daha düşük ölüm riskiyle ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Yine 1.500'den fazla kişinin katıldığı bir çalışma ise kafeinli kahve içen bireylerin 12 ve 18 yıllık takiplerinden sonra ölüm riskinin düştüğü gözlemlendi.
Ayrıca günde en az bir fincan kahve içmenin kanserden de koruyarak ölüm riskinde düşüşe neden olduğu açıklandı.