Zararlı yiyeceklerle ilgili uzun zamandır birçok şey duyuyoruz. Uzun ve sağlıklı bir hayatın temel noktası beslenme sistemine dair geliştirdiğimiz önlemler, genellikle nasıl beslenmemiz gerektiği üzerinde duruyor. Peki asla sofralarımız koymamamız gerekenler o besinler hangileri? İşte cevabı…
Özellikle bazı besinler, vücuda uzun vadede büyük zararlar veriyor. Bu noktada dikkat edilmesi gerekenler arasında bu besinlerin bedene nasıl olur da bu kadar zarar verebildiğinin farkında olmak.
İŞLENMİŞ ET
İşlenmiş ette bulunan doymuş yağ oranı, artan kalp hastalığı oranının yanı sıra diğer hastalıklarla da yakından ilişkili. Sosis, salam gibi besinlere düşkünlüğünüzü bir kenara bırakmanız bu noktada önem taşıyor. Eğer çok seviyorsanız, haftada bir olacak şekilde kendinizi sınırlandırarak maruz kaldığınız zararı en az düzeye indirebilirsiniz.
Yeni bir araştırmaya göre; işlenmiş et tüketmek, daha kısa bir yaşam süresi ilişkili. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) araştırması, günde sadece 50 gram işlenmiş et tüketmenin ölüm riskinizi %34 oranında artırabileceğini gösterdi.
Michigan Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu tarafından bir gıda örneğinin Sağlık Beslenme İndeksi üzerine yapılan bir çalışmada, incelenen yemeklerden biri dana sosisli sandviçti. 61 gram kadar işlenmiş et, 36 dakikalık bir yaşam kaybına neden olabilirken, bir porsiyon kuruyemiş, fazladan 26 dakikalık sağlıklı bir yaşam kazandırdı. Sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız işlenmiş etlerden mümkün olduğunca kaçınmalısınız.
ŞEKERLİ İÇECEKLER
Gazlı içecekler, diğer şekerli içecekler ile birlikte çok fazla sağlıksız şeker ve kalori içeriyor. Ayrıca diş çürümesine ve obeziteye yol açabilir. Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), içeceğiniz şeyleri yeniden düşünmeniz gerektiği konusunda uyarıyor. Bunun sebebi; şekerli içeceklerin, beslenme sisteminde ilave şekerlerin önde gelen kaynağı olması.
Sağlıklı bir şeyler içmek isterseniz, su veya çay içmeyi deneyebilirsiniz. Hem kalorilerinin bulunmaması hem de diş ve ağız sağlığınızı da tehlikeye atmaması sayesinde gün boyunca aynı zamanda sıvı alımınıza da yardımcı oluyor.
KIZARMIŞ YİYECEKLER
Kızartılmış yiyecekler, sağlıksız yağlar ve kolesterol içeriyor. Bu gıdalar, ayrıca kalp hastalığına ve diğer sağlık sorunlarının da kaynağıdır.
Yiyecekleri mümkün olduğunca kızartmaktan kaçının ve hava kızartıcıları, fırınlama ve ızgara gibi daha sağlıklı pişirme yöntemlerini seçmek daha sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.
ŞEKER ORANI YÜKSEK YİYECEKLER
Eklenen şekerler obezite, kalp hastalığı ve tip II diyabet gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. İlave şeker oranı yüksek olan yiyecekler; gazlı içecekler, şeker ilaveli meyve suları, şekerli hamur işleri, dondurma ve diğer tatlılar.
İŞLENMİŞ GIDALAR
Konserve çorbalar, paketli yiyecekler ve atıştırmalıklar, birçok işlenmiş besin, yüksek miktarda tuz ve şeker içerir. Üstelik bedeniniz için hiç de faydalı olmayan kimyasallar yönünden oldukça tehlike oranlara sahiptir. Kansere ve diğer hastalıklara neden olan bu kimyasallar arasında;
Koruyucular: Bu kimyasallar yiyeceklerin bozulmasını önler. Ancak kansere ve diğer hastalıklara neden olabilirler. Bazı yaygın koruyucular arasında sodyum benzoat, BHA ve BHT bulunur.
Yapay tatlandırıcılar: Bu besin, işlenmiş gıdalara "hoş" bir tat verir. Pek çok yapay tatlandırıcı, petrol veya kömür katranı gibi zararlı kimyasallardan elde edilir.