Hiperglisemi olarak da bilinen yüksek kan şekeri seviyeleri, bazı durumlarda tehlikeli durumlar ortaya çıkarabilir. Fakat kan şekeri yönetimine yardımcı olabilecek bazı ipuçları, diyetin doğru takip edilmesi ve sınırlanması gereken bazı yiyecekler ile hayatınıza devam edebilirsiniz.
Glisemik indeks (GI), karbonhidrat içeren gıdalar için bir derecelendirme sistemidir. Her yiyeceğin kendi başına glikoz seviyesini ne kadar hızlı etkilediğini tespit eder.
Kepekli gıdalar, meyve ve sebzeler, baklagiller gibi bazı düşük glisemik indekse sahip gıdalar, sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin parçası olarak vazgeçilmez sağlıklı besinler arasında yer alır.
Fakat İngiltere'nin Ulusal Sağlık Servisi; gıdaların ve gıda kombinasyonlarının sağlıklı olup olmadığına karar vermek için glisemik indeksi tek başına değerlendirmek yanıltıcı olabileceğini belirtti.
Uzmanlar, genellikle tip 1 diyabet hastası kişilere verilen diyet tavsiyesinin diyabeti olmayan kişilerden çok da farklı olmadığını, fakat göz önünde bulundurulması gereken ana konunun; gıdaların kan şekeri seviyesini ne kadar keskin şekilde etkileyebileceği olduğu üzerinde duruyorlar.
Bu besinlerden biri olan karabiber; kan şekeri seviyelerini etkileyebilecek baharatlar arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalardan biri; karabiber takviyesi alan 86 kilolu üzerindeki etkisini çarpıcı şekilde ortaya koydu. Çalışmanın sonunda, sekiz hafta boyunca insülin duyarlılıklarında önemli gelişmeler olduğunu buldu.