Kanserden diyabete birçok hastalığa karşı korunmanın yolu şifalı besinlerden geçiyor. Binlerce yıldır önerdiği besinler ve şifalı reçeteleriyle hastalıkları önlemiş olan İbn-i Sina'nın, Tıp kitabında mutlaka tüketilmesi gereken besinler yer alıyor. İbn-i Sina, "Bu meyveyi yiyen hastalık nedir bilmez" diyor. İşte tüketildiği andan itibaren hastalıklara karşı korunma sağlayan besinler...
Sonbahar mevsiminin en şifalı besinlerinden biri olan kızılcık, yüksek miktarda lif içeren, lezzeti ve dokusuyla beğeni toplayan besinlerdendir.
Kızılcık, onlarca yıldır bağışıklığı güçlendirmesiyle bilinir ve bu yönü nedeniyle hastalıklara karşı korunmak isteyenler tarafından tüketilir. Lokman Hekim, "Kızılcık meyvesinin tüketildiği yerde hekime gerek yoktur" demiştir. Kızılcık meyvesinin günde bir kez tüketilmesi önerilir.
Taze olarak tüketildiği gibi marmelat, kurutulmuş ve dondurulmuş şekilde de tüketilebilir. K,E,C,A vitaminleri ve B grubu vitaminleri içerir. Tiamin, riboflavin ve piridoksin açısından zengin olması nedeniyle oldukça şifalı olan kızılcık, sodyum ve potasyum kaynağıdır.
En şifalı besinler arasında yer alan kızılcık mayhoş bir tada sahiptir.
Kızılcık gibi etkili olan ve Hekimlerin Piri Hükümdarı olarak anılan İbn-i Sina'nın Küçük Tıp Kanuu kitabında geçen şifalı besinler şöyle;
KABAK SUYU
Tansiyon yüksekliğine karşı tüketilen kabak suyu, kan basıncını dengeler dolayısıyla yüksek tansiyonun dengelenmesini sağlar.