Meyve ve sebzelerin ömür uzatıcı nitelikleri, uzun zamandır biliniyor ve bunların çoğu fitokimyasalların varlığından kaynaklandığı düşünülüyor. Ancak özellikle bir meyvenin yüksek kolesterolü düşürmeye ve uzun ömürlülüğü sağlayan önemli bir kaynak olduğu kanıtlandı.
Araştırmacılar, çabalarının çoğu meyve ve sebzelerin niteliklerini incelemeye odaklanarak, uzun ömür araştırmalarında ilerleme kaydediyorlar. Güçlü antioksidan etkileri nedeniyle uzun ömür için belirli meyvelerin alımını destekleyen kapsamlı kanıtlar vardır. Kızılcık suyu, bir dizi çalışmada önemli yaşam uzatıcı etkiler göstermiştir. İçecek ayrıca yüksek kolesterolü önemli ölçüde düşürebilir.
Bitkilerin nitelikleri, büyük ölçüde, iltihabı azaltan ve böylece hastalıkları önleyen güçlü bir antioksidan olan flavonoid içeriğine atfedilebilir. Bağışıklık savunmasını güçlendirmede, bazı meyveler uzun ömürlülüğü daha iyi destekleyebilir.
Kızılcık, yüksek polifenol ve flavonoid konsantrasyonu nedeniyle uzun ömürlü güçlü etkiler sunan bitkilere iyi bir örnektir.
Bazı araştırmacılara göre, kızılcıkların antioksidan özellikleri, bağışıklık tepkisinde yer alan gama delta T hücrelerinin ve ayrıca virüsle savaşan sitokinlerin seviyelerini artırıyor. Experimental Gerontology dergisinde yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar kızılcık takviyesinin meyve sineklerinin ömrünü "önemli ölçüde" uzattığını buldular.
Ekip, deneyleri için hayatlarının üç farklı evresindeki sineklere kızılcık özü verdi. Uzmanlar yapılan çalışmanın ardından, "Bu yaşam aşamalarından herhangi biri sırasında kızılcık takviyesi, uygun kontrollere göre kalan ömrü uzattı" dedi.
Bu bulgular, kızılcık takviyesinin, herhangi bir yaşam evresinde uygulandığında, muhtemelen oksidatif hasarı azaltarak uzun ömürlülüğü desteklemek için yeterli olduğunu gösteriyor.
Oksidatif hasar, yaşlanmanın ayırt edici özelliklerinden biridir ve ciltte ince çizgilerin ve kırışıklıkların ortaya çıkmasına ve vücudun yaşlanmasına neden olur.
Bugüne kadarki uzun ömür araştırmaları, esas olarak meyve sinekleri veya fareler üzerinde yapılan laboratuvar deneyleri etrafında dönmektedir ve insanlar üzerinde yapılan çoğu çalışma gözlemsel metodoloji ile sınırlıdır.
Ancak bugüne kadar meyve sinekleri üzerine yapılan mevcut çalışmalardan birçoğu, kızılcık suyunun uzun ömür açısından faydalarına dair umut verici kanıtlar topladı.
Bir laboratuvar deneyinde, araştırmacılar, kekik özü ile birleştirildiğinde kızılcıkların özellikle daha güçlü olduğunu buldular. Araştırmacılar, "Bir kekik ve kızılcık karışımı olan OC'nin hem erkeklerin hem de kadınların ortalama ömrünü uzattığı ve test edilen en yüksek konsantrasyon olduğu bulundu" diye gözlemlediler.
Ayrı bir araştırma çalışmasında, araştırmacılar kızılcıkların kolesterol üzerindeki etkilerini de araştırmaya çalıştılar. Diabetic Medicine dergisindeki bir çalışma, kızılcıkların LDL kolesterolü önemli ölçüde düşürebileceğini açıklıyor.
Çalışma, özellikle glikoz düşürücü ilaçlar alan Tip 2 diyabetli hastalarda kızılcık alımının lipid profili üzerindeki etkisini incelemek için yola çıktı.