Yüksek tansiyondan korkulmasının en önemli nedeni; kandaki ortaya çıkardığı pıhtılaşma etkisidir. Bu durum, basınç belirli bir eşiği aştığında meydana gelir ve plak birikintilerinin sertleşmesine neden olur. Ardından arterlerin daralması, kan pıhtılarının oluşması için ideal bir ortam oluşturur.
Neyse ki, bu zararlı süreçler, meyve suyu sıkma gibi basit yaşam tarzı değişiklikleri yapılarak engellenebilir.
Pancar, kan damarlarının gevşemesine yardımcı olan ve kan hacmindeki artışları karşılamalarına izin veren nitrat bakımından yüksektir.
Bir müdahale grubu yaklaşık yüzde 20 kan damarı genişleme kapasitesi yaşarken, arter sertliğinde de yüzde 10'luk bir azalma gözlemlendi.
Nutrition Journal'da yayınlanan daha önceki araştırmalar, pancar suyu alımından sadece altı saat sonra kan basıncında düşüş gözlemledi.
Çalışma, 500 gram pancar ve elma suyu veya plasebo içecek almak üzere rastgele seçilen on beş erkek ve kadından oluşan bir örneklem üzerinde yürütüldü.
Araştırmacılar; sadece temel farklılıklar için düzeltme yapıldıktan sonra erkeklerde yapılan analiz, pancar suyu içtikten altı saat sonra kan basınca 4/5 mmHg'lik önemli bir azalma olduğunu gösterdiğini belirtti.
Pharmacognosy Review'de yayınlanan bir makalede mürdüm erik tüketimi için benzer araştırmalar gözlemlendi.
Sıçanlar üzerinde yapılan çalışma, hipertansiyonlu sıçanların kan basıncında, alımından sonraki 45 dakika içinde önemli bir düşüş olduğunu ortaya koydu.
2019'da yayınlanan bir araştırma, bir fincana eşit olan sadece 200 gram yaban mersini tüketmenin kan damarlarının işlevini ve sistolik kan basıncını iyileştirdiğini gösterdi.
Araştırmacılar, yaban mersini içeceğinin tüketilmesinden sonraki "iki saat" içinde akış aracılı genişlemenin yaklaşık yüzde iki oranında iyileştiğini buldular.