Sağlıksız ve düzensiz beslenme, çevresel ve genetik faktörler, kalp sağlığını fazlasıyla olumsuz etkilemektedir. Özellikle de çocukluk yaşlarına kadar inen hareketsizlik, stres ve obezite de kalp hastalıklarına kapı aralamakta... Bu nedenle kalp sağlığını korumak ve gelebilecek riskli hastalıklara karşı başta sağlıklı beslenmek oldukça önemli. Peki kalp sağlığını destekleyen yol hangi besinlerden geçiyor? İşte kalbin doktoru olan o besinler…
Kalp sağlığını koruyan en etkili faktörlerden biri de sağlıklı bir yaşam alışkanlığı kazanmaktır. Kalbinizi korumak için; spor yapmayı, sebze ve meyve tüketmeyi kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Şimdi bahsedeceğimiz bu besinleri ise mutlaka öğünlerinize ekleyin.
BADEM
Sağlığa oldukça yararlı olan badem, içerisinde bulunan E vitamini sayesinde damar sertliğini önlemeye yardımcı olabilir.
Yapılan araştırmalara göre, bu mucizevi besin kalp damar kireçlenmesini yavaşlatarak, kalp krizi riskini azaltabileceği ortaya çıkmıştır. Fakat pıhtılaşma önleyici veya antihipertansif ilaç kullanıyorsanız, bu besini tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
YAĞLI BALIKLAR
Somon, ton, sardalya ve alabalık gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar kalp sağlığınıza destekleyebilir. Balıkların içerisinde bulunan omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp atışlarını ve damarlarda tıkanıklığa neden olan plak oluşumunu engelleyebilir.
DOMATES
Domatese kırmızı rengini veren likopen, kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bu mucizevi yiyecek kolesterolü düzenleyebilir. Bununla beraber yapılan araştırmalara göre, domatesi pişirerek tüketmek, çiğ tüketmekten daha faydalı.
Keten tohumunu ezilmiş bir şekilde yoğurt ile birlikte veya salataların içerisinde tüketebilirsiniz.
YEŞİLÇAY
Sağlık deposu olan yeşil çay, içerisindeki polifenolik bileşikler sayesinde kalp krizinin en önemli neden olan pıhtı oluşumunu önleyebilir ve kötü kolesterolü düşürebilir.
Fakat bu çayı tüketmeden önce böbrek rahatsızlığı olan kişiler, doktora danışmadan kesinlikle tüketmemeli.