Kabızlık (konstipasyon), bağırsak hareketlerinin zor veya normalden daha az çalışması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Kabızlık nedenleri arasında önde gelen neden olarak beslenme esnasında yeterli su ya da lifli besin alınmaması bulunuyor. Bununla beraber, çok fazla miktarda süt ve süt ürünleri tüketmek de kabızlığa neden olabiliyor. Eğer kronik bir kabızlığınız var ise şimdi bahsedeceğimiz besin sayesinde bu rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz. İşte bağırsakları motor gibi çalıştıran şifa dolu besin…
Bağırsaklarınızı önemli derecede çalıştıran hünnap, sindirim sisteminizi iyileştiriyor. Aynı zamanda vücuttaki ödemlerden hızlıca kurtulmanızı sağlıyor. Daha birçok faydası bulunan bu besin bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Peki hünnabın sağlığa olan diğer yararlarını biliyor musunuz? Gelin birlikte bir göz atalım.
HÜNNAP BAĞIRSAK SORUNLARINI GİDERMEYE YARDIMCI OLUR
Düzenli olarak hünnap tüketimi, lif açısından zengin olduğu sindirimi rahatlatabilir.
Bu mucizevi sebze, doğal tıpta çeşitli gastrointestinal rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılmıştır.
Eğer kabızlık sorununuz var ise kaynamış suyun içerisine, 4-5 adet hünnap atın ve güzelce kaynatın. Böylece sindirim sistemini rahatlayabilir ve bağırsak sorunlarınız çözülebilir.
HÜNNAP NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Kuru hünnabın günde 2 taneden fazla yenmesi önerilmez. Hünnapın fazla tüketilmesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
HÜNNABI KİMLER TÜKETMEMELİ?
Bu meyveyi hamile, emziren annelerin ve düşük tansiyona sahip olan kişilerin mutlaka tüketmeden önce doktora danışması önerilmektedir. Aynı zamanda bu meyve gereğinden fazla tüketildiğinde ishal, gaz ve alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
KABIZLIĞA YOL AÇAN NEDENLER
KABIZLIĞA NEDEN OLAN YİYECEKLER
KABIZLIKTA NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİDİR?
Kabızlık şikayetiniz 3 haftadan daha fazla süredir mevcut ise, önerilen yöntemler ile gelişme göstermiyorsa, dışkınızda kan var ise mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir.
KABIZLIĞA İYİ GELEN DİĞER BESİNLER
KURU MEYVELER
Sabah kahvaltısından önce incir, mürdüm eriği ve kuru kayısı yiyip, üzerine bir bardak su içmek bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olabilir. Fakat faydalı olabilmesi için bu besinlerin aç karna tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca bu kuru meyveleri komposto olarak da tercih edebilirsiniz. Kabızlık için doğal ilaç görevi gören bu besinleri düzenli olarak tüketmeye kesinlikle özen gösterin.
LİFLİ GIDALAR
Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz gibi lif bakımından yüksek gıdalar tüketmek, kabızlık sorununu giderebilir. Bununla beraber portakal, greyfurt ve mandalina gibi narenciyeler de kabızlığa iyi gelen, serinletici bir atıştırmalık ve iyi bir lif kaynağıdır. Bu meyveler kabukta çözünür lif pektini bakımından zengindir. Bu yüzden kabızlığa büyük oranda yardımcı olabilir.
BEYAZ ET
Et tüketileceği zaman kırmızı et yerine beyaz et veya balık eti tercih etmek bağırsakları fazlasıyla rahatlatabilir. Aksi halde kırmızı et bağırsaklar üzerinde zorlayıcı bir etkiye yol açabilir.
ZEYTİN, KEKİK, ZEYTİNYAĞI
Bu muhteşem üçlü bir arada tüketildiğinde kabızlık sorunu gidermede oldukça başarılıdır. Özellikle de aç karna 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek sindirim sistemini düzene sokabilir. Fakat bu besinleri tüketirken aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Aksi halde farklı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.