Her zaman sık sık tükettiğiniz bu ezme, son yıllarda oldukça favori listelerine girdi. Sağlıklı sandığınız fakat birçok sağlık sorununa davet gönderen bu besini ağzınıza bile sürmeyin! Spor yapanların ve çocukların vazgeçilmezi olan bu ezmenin hangi sağlık sorunlarına yol açtığını sizler için araştırdık…
Fıstık ezmesi birçok insanın favori atıştırmalıklarından biri. Hatta sağlıklı ve fit yaşam için yapılan tatlıların çoğunda şeker yerine fıstık ezmesi ile tatlandırmayı tercih ediyorlar.
Peki bu sevilen ezmenin yan etkilerinin neler olduğunu biliyor musunuz? Yer fıstığının yan etkilerinden 5'ini sizler için hazırladık…
REFLÜSÜ OLANLAR DİKKAT!
Ne yazık ki fıstık ezmesi, göğsünüzde ve boğazınızda bazı büyük rahatsızlıklara neden olabilir. Yer fıstığı diğer kuru yemişlerden daha fazla yağ içerir. Bu da yemek borusunu (KÖS) kötüleştiriyor. Yağlı yiyecekler, KÖS'ün gevşemesine neden oluyor. Ancak iyi bir şekilde değil.
Güçlü kalmak için KÖS'e ihtiyacınız var çünkü yemek borunuzun altını kapatan ve onu mide asidinden koruyan şey budur. Bu nedenle yağlı yiyecekler; KÖS'ü gevşettiğinde, mide asidi yemek borunuza girerek size asit reflü ve mide ekşimesi semptomları verir.
Bu hastalık yemek borusunda iltihaplanmaya ve bunun sonucunda yutmayı zorlaştıran kronik bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.
Ek olarak reflü nöbetleri yemek borusundaki iltihabı şiddetlendirebilir. Böyle bir şeyle karşı karşıya kalmamak için gıda alerjisi yaptırarak alerjiniz olup olmadığını tespit edebilirsiniz.
İLTİHAPLANMAYA SEBEP OLUYOR
Çok fazla tüketilmesi sonucunda fıstık, vücut üzerinde iltihap oluşturan Omega-6 yağ asitlerine sahiptir. Yapılan araştırmalar, doğru oranda Omega-3 tüketmenin bu iltihaplanmayı engellediğini gösterse de çok fazla fıstık ezmesi tüketmek, sağlıksız bir birikime neden olarak bedeninizi riske sokabilir.
İLTİHAPLANMAYA SEBEP OLAN YİYECEKLER NELERDİR?
Sağlığımız için, vücudumuzdaki küçük ya da büyük iltihapları görmezden gelmeyin. Mutlaka doğal yöntemler ile tedavi etmelisiniz. Aksi halde küçük iltihaplar, büyük sonuçlara yol açabilir. Kötü beslenme alışkanlıkları da iltihaba yol açabilir veya mevcut iltihabı daha kötüleştirebilir.
HAZIR ÇORBALAR
Hazır çorbaların içeriğindeki monosodyum glutamat, vücutta iltihaplanmayı artıran en önemli unsurlardan biridir. Fareler üzerinde yapılan deneyler göstermiştir ki MSG enjekte edilen farelerde vücutta iltihaplanma ve tip 2 diyabet gelişmektedir.
SÜT PROTEİNİ
Sütte var olan A1 kazein adlı bir tür protein de iltihaplanmaya neden olur. Eğer laktoza karşı intoleransınız varsa herhangi bir süt ürünü gastroenteral sisteminizde sıkıntıya neden olacaktır.
YAPAY TATLANDIRICILAR
Düşük kalorili veya diyet ürünler tüketirken inflamasyon riskini artırabileceğini unutmayın. Bazı bilimsel araştırmalar, yapay tatlandırıcıların vücutta inflamasyona sebep olabileceğini öne sürüyor.
RAFİNE KARBONHİDRATLAR
Makarna, beyaz ekmek, kurabiye gibi rafine karbonhidratlar, eklem iltihabına neden olan yiyecekler arasında sayılıyor. Yapılan araştırmalar; Beyaz un ile yapılan ekmek, bisküvi, kraker gibi karbonhidrat türü gıdalar ayrıca glisemik indeksleri yüksek olduğu için kan şekerini hızlı şekilde arttırdığını söylüyor.
İŞLENMİŞ GIDALAR
Salam, sosis, sucuk, kırmızı et gibi işlenmiş gıdaların vücutta büyük ölçüde iltihaplanmaya sebep olduğu ortaya çıktı. Bu gıdaları az tüketmenizde fayda var.
HAZIR İÇECEKLER
Sağlıklı sandığınız meyve suları da iltihaplanmaya sebep oluyor. Sadece meyve suyu değil, buzlu çaylar, meyveli sodalar da iltihaplanmaya dahil.
MARGARİN VE TRANS YAĞLAR
Trans yağ içeren işlenmiş ve paketlenmiş besinlerin tümü iltihabı tetikler. Sağlığa son derece zararlı bu yağlar, pizza, hamburger gibi yiyecekleri az tüketmenizde fayda var. Ayrıca Bitkisel-hayvansal yağlardan üretilen margarinler ve bunlar ile üretilen ürünler sakıncalıdır. İlerleyen zamanlarda damar tıkanıklığına sebep olabilir.
ENDÜSTRİYEL ŞEKERLER
Jelibon ve bunun gibi yumuşak şekerleri tüketmek, içinde bulunan kimyasallardan dolayı vücudun iltihap kaplamasını sağlıyor.
İLTİHAPLANMAYA KARŞI NE TÜKETİLMELİ?
Vücudunuzdan bu iltihapları atmak için, size önerebileceğimiz birçok sağlıklı besin mevcut. Enflamasyon hem iyi hem de kötü olabilir.
Bir yandan vücudunuzun enfeksiyon ve yaralanmalardan korunmasına yardımcı olur. Öte yandan, kronik inflamasyon hastalığa sebep olabilir. Vücudunuzdaki iltihabı söküp atacak 10 besin:
MEYVELER
Meyveler antosiyaninler adı verilen antioksidanlar içerir. Bu bileşiklerin, hastalık riskinizi azaltabilecek anti-inflamatuar etkileri vardır. Aynı zamanda sağlığa birçok faydası olduğu için, düzenli tüketmenizde fayda var.
BROKOLİ
Yapılan araştırmalar, sebze tüketmenin kalp sağlığına etkisinin büyük olduğunu söylüyor. Brokoli, vücudunuzda iltihaplanmaya neden olan moleküller olan sitokin ve nükleer faktör kappa B (NF-κB) seviyenizi azaltır. Aynı zamanda iltihabı azaltan bir antioksidan olan sülforafan bakımından da zengindir.