2020 yılında yapılan bir çalışma, sadece 8 haftanın sonunda düzenli meyve tüketiminin kalp yorgunluğu ve hasarı üzerinde belirgin bir iyileşme sağladığını oraya çıkardı.
Sebze yemeyi sevmeyen kişiler için de güzel haber, sadece meyve tüketmek bile kalp krizi riskini azaltmaktadır.
Çin'de yapılan bir araştırmada 7 yıldan uzun bir sürede ve yarım milyondan fazla yetişkinin üzerinde çalışıldı.
KALP İÇİN EN ETKİLİ 4 MEYVE
ORMAN MEYVESİ
Meyveler yaz aylarında daha sık tüketilse de aslında yıl boyunca tüketimine önem verilmelidir.
Meyveler, kalp hastalıklarına yol açan oksidatif stres ve iltihaplanma gibi sorunlara karşı koruma sağlayan antosiyaninler gibi antioksidanlar bakımından oldukça zengindir.
Bu nedenle de kalp sağlığı için ideal birer besindir.
Orman meyveleri, içerisinde onlara mavi, mor ve kırmızı gibi renklerini veren bir grup antioksidan olan antosiyaninler içerdiklerinden kalp sağlığını korumada oldukça etkilidir.
AVOKADO
Tereyağ gibi lezzetli bir tada ve dokuya sahip olan avokadonun kalp dostu olduğunu inanmak zor olabilir. Ancak bu kremamsı meyve güçlü bir kalp dostudur.
Avokado, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağların büyük bir kaynağıdır.
30 yılı aşkın bir sürede 100 binden fazla kişinin takip edildiği bir çalışmada haftada en az iki porsiyon avokado tüketen bireylerin, hiç ya da daha az tüketenlere oranla kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin%16, kroner kalp hastalıklarına yakalanma riskinin ise % 21 daha az olduğunu ortaya çıkardı.
Karpuz içerisinde doğal olarak barındırdığı sitrülin adlı bir amino asit içerir ve bu sayede kan damarlarının genişlemesini destekleyerek sağlıklı bir kan basıncı sağlar.
Sitrülin, kan damarlarının genişleten ve aynı zamanda kan basıncının düşürmeye yardımcı bir kimyasal olan nitrik oksidin de öncüsüdür.
Sadece bir buçuk bardak karpuz, domateste bulunandan %40 daha fazla olarak 9 ila 12 mg likopen içermektedir.
ELMA
Günde 1 adet elma tüketmek sizi doktorlardan uzak tutacaktır. Elma içerisinde pektin adlı verilen çözünür bir lif bakımından oldukça zengindir.