Kolesterol ve kan basıncı seviyenizi büyük ölçüde iyileştirmek için atabileceğiniz ilk kolay adım, diyetinizi yenilemek. Renkli meyve ve sebzeler, lif açısından zengin kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri, derisiz kümes hayvanları ve balık, fındık, baklagiller ve zeytinyağı gibi tropikal olmayan bitkisel yağlarla dolu bir diyet benimsemeye odaklanmak, hayatınızı uzatacaktır. Kalbe faydalı diyet lifi, omega-3'ler ve yağsız proteini daha fazla alırken, doymuş yağlar, trans yağların yanı sıra aşırı sodyum ve şekerden kaçınmanız gerekiyor. İşte hayatınızı tehdit eden yiyecekler…
KATI YAĞLAR
Katı yağ oda sıcaklığında sertleştiğinden, çoğunlukla zararlı doymuş yağlardan oluşur. Heart Foundation, doymuş yağdan alınan günlük kalorinin sadece %5'ini, keten yağında bulunanlar gibi çoklu doymamış yağlarla değiştirmenin, kalp hastalığı riskinizi %10 gibi etkileyici bir oranda azalttığını belirtiyor.
KEK
Ticari olarak pişirilen kekler yalnızca tekneler dolusu şeker içermekle kalmaz, aynı zamanda potansiyel trans yağ kaynakları olan kısmen hidrojene yağlarla da hazırlanabilir. Trans yağlar, işlenmiş gıdalarda yasaklanmış olsa da, bu yağları fırınlanmış ürünlerde ve birçok restoran gıdasında bulabilirsiniz.
PATATES CİPSİ
Patates cipsinin sağlıklı beslenme planının dostu olmadığı bir sır değil. Kalorisi, yağı ve sodyumu yüksektir ve sadece bir porsiyondan sonra yemeyi bırakmak da oldukça zordur. Sağlıklı bir kalp için düşük sodyumlu bir diyet gereklidir; Amerikan Kalp Derneği, günde 2.300 miligramdan fazla (bir tam çay kaşığına eşdeğer) tuz tüketmenin yüksek tansiyon riskinizi artırabileceğini açıklıyor. Bu kardiyovasküler hastalık için ciddi bir risk faktörü.
DOMATES SUYU
Konserve olarak hazır alınmış domates suyu, beklediğiniz likopen içeriğinin besleyiciliğinin aksine uzun raf ömrü için kullanılmış yüksek sodyum oranı ile tam aksi bir soruna neden oluyor. Bu nedenle evde kendi yaptığınız domates soslarının eşsiz sağlığını hazır sosların yerine tercih etmemeniz en doğru seçim haline geliyor.
YAĞSIZ-LIGHT ÜRÜNLER
1970'lerde, yağsız ürünler kilo vermek ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek isteyen bireyler için sağlıklı bir seçenek olarak lanse edildi. Bu modası geçmiş inancın aksine, artık üreticilerin gıdalardan yağları çıkardıklarında, paketlenmiş ürünlerin tadını ve dokusunu korumak için genellikle fazladan şeker eklediklerini biliyoruz. En iyi tercih, normalde yağsız olmayan herhangi bir ürünü satın almaktan kaçınmaktır.
SALATA SOSLARI
Ballı hardal, sezar salata sos veya yoğurtlu salata sosu gibi salata sosları genellikle gizli şeker ve tuz kaynaklarıdır. Yüksek şekerli bir diyet, kardiyovasküler hastalık gelişimi için iki büyük risk olan artan yağ depolamasını teşvik edebilirken, yüksek sodyum alımı kan basıncını artırabilir. Şişelenmiş şeyleri atlayın ve salatalarınızı sızma zeytinyağı, limon ve bir tutam tuzla süsleyin.
TEREYAĞI
Ara sıra tam tahıllı tost üzerine bir çay kaşığı tereyağı sürmek tamamen kabul edilebilir, ancak bunu krep, patlamış mısır gibi atıştırmalıklarla bir araya getirmek, damar tıkanıklığına çok daha kolay yakalanmanıza neden oluyor.
BİFTEK
Kalbini koru ve o et lokantası ziyaretini atla. En yağlı et parçalarını seçmek (antrikot ve T-bone gibi) ve bunları yüksek yağ içeriğine sahip patates püresi veya kremalı yan ürün ile eşleştirmek, bu zararı çok daha artırıyor. Öte yandan, fileto mignon, yuvarlak veya yan biftek, sığır filetosu ucu ve bonfile gibi daha yağsız kısımlar tercih edilir.
PEYNİR
Oldukça şaşırtıcı olduğunu biliyoruz! Fakat buradaki en önemli konu; peynir seçimi. Kalp hastalığı riskinizi gerçekten azaltmak istiyorsanız, sandviçinizden çedar peyniri kesmeniz gerekiyor. Yüksek yağ içeriğine sahip ürünler, çok sayıda çalışma sonucunda, bu damarı tıkayan yağın en önemli sebeplerinden biri olarak kalp hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle yüksek oranda işlenmiş peynir tercihini bir kenara bırakmak, en önemli adımlardan biri olabilir.
PİRİNÇ
Çok sevdiğimiz pilavı veya dolmaları bir de esmer pirinç kullanarak yapmayı deneyin. Beyaz pirinç, lif ve besin açısından zengin tohum ve kepeğinin tanelerini soyan işleme tabi tutulur. Soyulmuş tahılı tüketmek, kilo alımını tetikleyen insülin artışlarına yol açabilir - bu da kalp hastalığı geliştirme riskidir.
MARGARİN
Margarin, tereyağı için kalp-sağlıklı bir ikame olarak lanse edilebilir; ancak, durum düşünülenden biraz farklı. Seçtiğiniz margarinde herhangi bir trans yağ izi varsa (potansiyel olarak trans yağ asitleri içerebilen mono ve digliseritleri arayın) çöpe atın. Bunun yerine sterol açısından zengin zeytinyağı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
DONDURMA
Sık sık bir kaşık kurabiye ve krema ile kendinizi şımartmak, dengeli bir diyette sınır dışı değildir, ancak bir oturuşta büyük bir dondurma tabağı yemek, tabii ki sağlıksızdır. "Bu tür yiyecekler, insülin ve trigliseritlerde bir artışa neden olur, sistolik kan basıncını ve kalp atış hızını yükseltir ve kan trombositlerinin yapışkan hale gelmesine ve kümelenmesine neden olur, bu da kalbin küçük damarlarında tıkanmalara neden olabilir ve kalbe kan akışını azaltabilir." Gulati, The New York Times'a verdiği demeçte, kalbe giden kan akışı düzelmezse, bu koşullar 'sonunda kalp krizine dönüşebilir' dedi.