Karbonhidratlar diğer gıda gruplarından daha hızlı glikoz olarak parçalandığından, karbonhidrat yemeye tepki olarak kan şekeri seviyelerinin yükselmesi yaygındır.
Bununla birlikte, tip 2 diyabetiniz varsa, genellikle kan şekerini stabilize eden hormon olan insülin, ciddi şekilde bozulur. Kan şekeri seviyeleri daha sonra yükselmek için serbest bırakılır ve bu, bir dizi soruna neden olabilir.
Neyse ki, bu duruma karşılık verebilirsiniz. Karbonhidratlar kan şekeri düzeylerinin yükselmesine neden olurken, diğer diyet öğelerinin kan şekeri düzeylerini düşürdüğü gösterilmiştir.
Bir yiyeceğe veya yemeğe verilen glisemik tepki, yemek veya yemeğin tüketildikten sonra kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisidir.
Siyah çay ve limon suyunun etkisini değerlendirmek için ekmek kullanıldı. Çünkü ekmek, karbonhidrat içeren gıdalar için bir derecelendirme sistemi olan glisemik indekste üst sıralarda yer alıyor.
Her bir yiyeceğin kendi başına yendiği zaman kan şekeri (glikoz) seviyenizi ne kadar hızlı etkilediğini gösterir.
Ekmek gibi karbonhidratlı yiyecekler, vücudunuz tarafından hızla parçalandıkları ve kan şekerinde hızlı bir artışa neden oldukları için yüksek bir GI değerine sahiptir.
Çalışma için katılımcılara eşit miktarda ekmek (100 g) yemeleri talimatı verildi ve 250 ml su, siyah çay veya limon suyu verildi. Ardından 180 dakika boyunca kan glukoz konsantrasyonları izlendi.
Araştırmacılar, çayın glisemik tepki üzerinde hiçbir etkisi olmadığını, ancak limon suyunun "önemli ölçüde" ortalama kan şekeri artışlarını yüzde 30 oranında azalttığını yazdı.
Bu etki, alımdan 35 dakika sonra görüldü. Araştırmacılar, "Limon suyunun etkisi, sirke ve diğer asitli gıdalarda defalarca gözlemlenene benziyordu" sonucuna vardılar.
Nişastalı yemeklere, limonlu su gibi asitli içecekleri veya yiyecekleri dahil etmek, glisemik etkilerini azaltmak için basit ve etkili bir strateji gibi görünüyor.