Washington'da yaşayan ve kanser alanında uzmanlaşmış kayıtlı diyetisyen ve beslenme uzmanı Nichole Andrews, TikTok'ta viral olan bir videosunda 'asla dokunmam' dediği yiyecek ve içeceklerden oluşan bir liste paylaştı.
3 milyon izlenmeyi geçen videosunda Andrews, bu listeyi insanların beslenme ve kanser riski konusundaki yanlış bilgilerini düzeltmek amacıyla hazırladığını söyledi.
Andrews, beslenmenin kanser tedavisi gören kişiler için ne kadar önemli ve güçlü olabileceğini, tedavi sonuçlarını iyileştirebileceğini ve kanserin tekrarlama riskini azaltabileceğini belirtti. Ancak yanlış bilgiler yüzünden birçok insanın sağlıklı beslenemediğini vurguladı.
Listeye alkolle başladı; tüm alkol türlerinin altı farklı kanser türü riskini artırdığını söyledi. Özellikle etanolün bu artıştan sorumlu olduğunu belirten Andrews, "Herhangi bir alkol tüketimi kanser riskinizi hemen artırmaya başlar" dedi.
Araştırmalar, alkol tüketiminin karaciğer, kolon ve meme kanseri dahil birçok kanser türü ile bağlantılı olduğunu gösteriyor.
İkinci sırada işlenmiş etler yer aldı. Pepperoni gibi işlenmiş etlerin her tüketimde kolorektal kanser riskini artırdığını ifade etti. Deli etleri, yani dilimlenmiş jambon gibi etlerin de işlenmiş oldukları için aynı riski taşıdığını belirtti.
Nitröz ve nitrat gibi koruyucu kimyasalların bağırsak hücrelerine zarar vererek kansere dönüşebilecek değişikliklere yol açtığını açıkladı.
Andrews ayrıca, şekerli içeceklerden uzak durulması gerektiğini, çünkü bu içeceklerin boş kalori kaynağı olduğunu ve kilo alımına katkıda bulunduğunu, bunun da kanser riskini artırdığını söyledi.
Fazla vücut yağının 13 farklı kanser riskini artırabileceğini belirtti. Ancak diyet sodaların güvenli olduğunu ve kendisinin de su ya da şekersiz buzlu çayı tercih ettiğini ekledi.
Kahve ise doğrudan kanser riskini artırmasa da eklenen şekerlerin ve kalori miktarının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
Andrews, özellikle yaz aylarında soğuk kahve tercih ettiğini, ancak yüksek kalorili içeceklerden kaçınmak için küçük boy ve yarı tatlı olarak sipariş verdiğini söyledi.
Beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi rafine tahıllardan kaçınılması gerektiğini belirten Andrews, tam tahılların daha fazla lif ve besin sağladığını, bunun da kolon ve meme kanseri riskini azalttığını ekledi.
Son olarak, vegan diyetlerde popüler olan bitki bazlı sütlerden uzak durduğunu, çünkü bu ürünlerin besin değeri açısından eksik olduğunu ve inek sütünün kolon kanseri riskini azalttığını belirtti.
Her iki kişiden biri hayatı boyunca kanser teşhisi alacak ve sağlıklı alışkanlıkların değiştirilmesiyle kanser vakalarının üçte birinin önlenebileceği düşünülüyor.
Her yıl yüzbinlerce kanser vakası teşhis ediliyor ve genç yetişkinler arasında artış olduğu gözlemleniyor. Özellikle bağırsak kanseri gençlerde yükselen bir trend olarak görülüyor.