Ne yediğimiz, kalp hastalıklarından diyabete birçok kronik rahatsızlık gibi kansere yakalanma riskinizi de büyük ölçüde etkileyebilir. Araştırmalar, kanser oluşumu ve gelişimi büyük ölçüde yediklerimizden etkilendiğini göstermektedir. Gıdalar, içerdikleri maddeler sayesinde kanserin büyümesini de engelleyecek yararlı bileşikler içerebilir. Ayrıca yapılan çalışmalar bazı besinlerin daha fazla tüketilmesinin hastalık riskini de düşürebileceğini gösteriyor. İşte kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyen besinler…
BROKOLİ
Brokoli, turpgil sebzelerden biri olarak kanseri önleyen bitki bileşiği olan sülforafan içermektedir.
Yapılan bilimsel bir çalışma, sülforafan adlı bu malzemenin meme kanseri hücrelerini %75 oranına kadar azalttığını gösterdi.
Aynı şekilde sülforafan tedavisinin prostat kanseri hücrelerini de öldürerek tümör boyutunu yüzde 50'den fazla küçülttüğü görülmüştür.
HAVUÇ
Birkaç çalışma, daha fazla havuç tüketmenin bazı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığını ortaya çıkarmıştır.
Örnek olarak, bir analizde beş çalışmanın sonucunda bakılmıştır ve havuç yemenin mide kanserine yakalanma riskini %26'ya kadar azalttığı anlaşılmıştır.
Farklı bir çalışmada ise akciğer kanseri olan ve olmayan yaklaşık 1300 kişinin beslenme düzenlerini analiz etmiştir.
Haftalık yeme düzeninize birkaç ara öğüne atıştırmalık olarak havuç eklemek kanseri önlemenize de yardımcı olur.
Ancak havucun tek başına yeterli olmayacağını, diğer koşullara da dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.
FASULYE
Lif bakımından oldukça zengin olan fasulyenin, bazı çalışmalar sonucunda kolorektal kansere karşı korumaya yardımcı olabileceği ortaya çıkarmıştır.
Bir çalışmada kolorektal tümör öyküsü olan 1905 kişi izlendi ve pişmiş fasulyeyi daha fazla tüketen kişilerde tümörün nüks etme riskinin daha az olduğu belirlendi.
Farklı bir çalışmada ise fasulye tüketmenin kolon kanserindeki kanser hücrelerinin gelişmini %75'e kadar engellediği ortaya çıktı.
Bu araştırmaların ışığında haftada birkaç porsiyon fasulye yemenin lif alımını artırarak kansere yakalanma riskini düşürdüğü ortaya çıktı.
MEYVELER
Antosiyanin ve antioksidan özelliklere sahip bitki pigmentleri meyvelerde oldukça yüksektir ve bu durum kansere yakalanma riskinizi de azaltmaktadır.
Kolorektal kanserli 25 kişinin 7 gün boyunca yaban mersini özü tükettiği bir çalışmada kanserli hücrelerdeki büyümenin yüzde 7 oranında azaldığı gözlemlendi.
Çalışmalar gösteriyor ki, bir meyve özünün tüketilmesi, kanserin çeşitli biyolojik belirteçlerini engellemekte oldukça etkili.
Bu bulgular ışığında her gün beslenmenize bir veya iki porsiyon çilek tüketmenin kanser gelişimini engellemeye yardımcı olacağı görülmekte.
TARÇIN
Tarçın başta kan şekerini düşürme ve iltihabı azaltma yetisi dahil sağlık üzerinde pek çok yararı ile bilinir.
Yapılan çalışmalarda tarçın tüketiminin kanserli hücrelerin yayılmasını engellemeye yardımcı olduğu görülmüştür.
Tarçın özütü, kanser hücrelerinin yayılmasını engeller ve var olan kanser hücrelerini de öldürmede etkilidir.