Vücudunuza iyi bakıp korumak sağlıklı bir yaşamın sırrıdır. Alışkanlıklarımızın bol vitamin ve proteinli olması çok önemli. Ayrıca sağlıksız gıdalardan da uzak durmalıyız. İşte şimdi söyleyeceğimiz detaylar tüm organlarınıza iyi gelecek...
Karaciğerimiz, tahmin edebileceğinizden çok daha fazla işlevden sorumludur. Cleveland Clinic'e göre, vücudunuz için toksinleri temizlemek, yiyecekleri sindirmenize ve parçalamanıza yardımcı olmak, kanınızı düzenlemek ve vücudunuzun sağlıklı seviyelerde kan pıhtılaşmasına yardımcı olmak gibi yüzlerce işlevi yerine getirir. Peki karaciğerler nasıl sağlıklı hale getirilir? Gelin birlikte bir bakalım.
British Medical Journa; fast food, paketlenmiş unlu mamüller, soda, birçok şekerleme vb. gibi şeyleri içeren ultra işlenmiş gıdaları,yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve hatta kalp hastalığı gibi birçok sağlık sorunuyla ilişkilendiriyor. Bu yüzden bu ürünlerden mutlaka uzak durmalısınız.
BU YİYECEKLERİ TÜKETİN
Aşırı işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlamak önemlidir, ancak en sevdiğiniz işlenmiş gıdalardan bazılarını değiştirmek gerekebilir. Yapılan çalışmalarda akdeniz diyetinin sağlıklı bir karaciğerin korunmasında yardımcı olabileceğini bulmuştur. American Journal of Gastroenterology'de yayınlanan bir çalışmada, akdeniz diyetine "yakından bağlı kalmanın", NAFLD riskinin azalmasıyla ilişkili olduğu bulundu.
Başka bir çalışma, bu yeme şeklinin genel karaciğer sağlığınıza yardımcı olabileceğini ve karaciğer hastalığı için bir faktör olarak kabul edilen koşullar için riskinizi azaltarak NAFLD'ye karşı koruyucu bir önlem olarak hareket edebileceğini söylüyor. Bu faktörler obezite, tip 2 diyabet ve kalp hastalığını içerir. Akdeniz diyetini takip etmek için kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler, zeytinyağı ve yağlı balık gibi şeyleri dahil edin ve işlenmiş gıda, ilave şeker ve rafine karbonhidrat tüketiminizi önemli ölçüde sınırlayın.
MEYVE TÜKETİN
Meyveler ayrıca antosiyaninler de dahil olmak üzere birçok antioksidan içerir. Test tüplerinde ve hayvanlarda yapılan çalışmalar, meyvelerdeki güçlü antioksidanları karaciğer hasarını azaltmakla ilişkilendirmiştir. Antioksidanlar ayrıca kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
YUMURTA
Yumurtalar kükürt bileşikleri, metilasyon elementleri ve glutatyon öncüleri içerir. Tam amino asit dizisine sahiptirler ve mükemmel proteinler olarak kabul edilirler. Ayrıca A ve E vitaminleri gibi karotenoid antioksidanlar içerirler. Ayrıca zengin bir D vitamini, omega 3 yağ asitleri ve güçlü ve canlı hücre zarları oluşturan sağlıklı doymuş yağ kaynağıdırlar.
SARIMSAK
Sarımsak, tümü detoksifikasyonda rol oynayan allisin, c vitamini, B6 vitamini ve selenyum bakımından zengindir. Allisin, antioksidan, antibiyotik ve antifungal özelliklere sahip bir kükürt bileşiğidir. Selenyum, antioksidanların etkisini artırarak karaciğer üzerindeki yükü hafifletmeye yardımcı olan doğal olarak detoksifiye edici bir mineraldir.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
En besleyici yoğun yapraklı yeşillikler ıspanak, lahana, pazı, roka, pazı, karalahana ve Choy'dir. Bunlar mükemmel potasyum, manganez ve magnezyum kaynaklarıdır. Ayrıca ağır metalleri ve toksik kimyasalları nötralize ederek karaciğere yardımcı olan klorofil içerirler.
PANCAR
Bunlar, antioksidanlar ve folat, pektin, betalainler ve betain gibi besinler açısından zengin kök sebzelerdir. Önemli miktarda lif, manganez, potasyum, A vitamini ve C vitamini içerirler. Enzimatik aktiviteyi geliştirirler ve toksik atıkları parçalayarak vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olan safra akışını uyarırlar.