Uzmanlar, toplumun yaygın görülen sağlık sorunlarından biri olan artritin "en erken" belirtilerinden itibaren doğru beslenmenin büyük bir değişim ortaya çıkarabileceğini belirtiyor. Artrit, milyonlarca insanı etkileyen önemli sorunların başında geliyor.
Ağrılı, şişmiş eklemlerin yanı sıra hareket kısıtlılığına neden olan artritin bilinen kesin bir tedavisi mevcut değil. Fakat semptomların hafiflemesini ve potansiyel olarak önleyebilmek için çeşitli yollar mevcut.
Beslenme Uzmanı Anita Bean'e göre diyet, bunu yapmanın yollarından biridir. "Belirli yiyeceklerin veya takviyelerin eklem sağlık koşullarını iyileştirmesi mümkün değildir, ancak belirli diyetler semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilir ve osteoartritli insanlar için gerekli olan eklemlerin daha fazla zarar görmesini önleyebilir" açıklamasında bulundu.
Bazı gıdaların ve takviyelerin vücuttaki iltihaplanmayı azaltabildiği, bazılarının ise alevlendirebildiği biliniyor. Enflamasyon, eklemlerin ilerleyici yıkımında kilit bir rol oynar.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Brokoli, lahana ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, eklem dokularını oksidatif hasardan korumaya yardımcı olan C, A, E ve K vitaminleri gibi antioksidanlar yönünden oldukça zengindir.
Ayrıca, brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzeler, osteoartritte iltihaplanmayı ve kıkırdağın parçalanmasını azalttığı gösterilen sülforafan adı verilen doğal bir bileşik içerir.
ORMAN MEYVELERİ
Beslenme Uzmanı Bean, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek gibi orman meyvelerinin artrit gibi iltihaplı hastalıklara karşı koruma sağlayabilen güçlü anti-enflamatuar bileşikler olan polifenoller açısından oldukça zengindir.
Kollajen oluşturmaya yardımcı olan C vitamini bakımından yüksek olma avantajına sahiptirler ve antioksidan özellikleri ayrıca vücudun osteoartritin gelişmesinde ve ilerlemesinde rol oynayabilecek zararlı oksidasyondan veya 'oksidatif stresten' korunmasına yardımcı olur.
YAĞLI BALIKLAR
Yağlı balık, anti-enflamatuar özelliklere sahip olan ve osteoartritli insanlara fayda sağlayabilecek omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.
KUŞBURNU
Kuşburnunun kıkırdağı korumaya yardımcı olurken eklem ağrısını ve sertliğini hafifletmeye yardımcı olduğu çok sayıda çalışmada gösterilmiştir.
ARTRİT TÜRLERI
Eklemin pürüzsüz kıkırdak astarına zarar vererek hareketi zorlaştırır ve ağrı ve sertliğe yol açar.
Romatoid artrit, vücudun bağışıklık sistemi etkilenen eklemleri hedef alarak ağrı ve şişmeye neden olduğunda ortaya çıkar ve artritin ikinci en yaygın şeklidir.