Bilim insanları, yapay tatlandırıcıların şekere iyi bir alternatif olmayabileceğini ve kanser riskini artırabileceğini öne sürdü. Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü ve Sorbonne Paris Nord Üniversitesi'nden uzmanlar, verileri analiz etti ve meme kanseri ve obezite ile ilişkili kanserler için potansiyel bir risk artışı olduğu konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), yapay tatlandırıcıların günlük limitler dahilinde zararlı olmadığını söyledi. Aspartam için günlük limit 12 kutu diyet içeceğine eşittir. PLOS Medicine'de yayınlanan yeni çalışma, NutriNet-Sante çalışmasının bir parçası olarak 102.865 Fransız yetişkinin verilerini inceledi.
Araştırmadaki insanlar tıbbi geçmişlerini, diyetlerini, yaşam tarzı alışkanlıklarını ve diğer sağlık verilerini bildirdiler. Araştırmacılar, diyet kayıtlarından yapay tatlandırıcı tüketimlerinin yanı sıra kanser tanılarına ile olan bağlantısını incelediler.
Yaş, cinsiyet, eğitim, egzersiz düzeyleri, sigara içme, vücut kitle indeksi, boy ve ailede kanser öyküsü gibi bulguları etkileyebilecek birçok faktörü araştırmanın kriterleri arasında yer alıyordu. Bulgular, daha fazla miktarda (genellikle günde 79 mg) yapay tatlandırıcı tüketen kişilerin, hiç tüketmeyenlere kıyasla genel kanser riskinin yüzde 13 daha yüksek olduğunu gösterdi.
Bulgular, her aspartam ve asesülfam-K adı verilen tatlandırıcılarda en güçlü risk oranı olduğunu tespit etti. Bilim insanları, meme kanseri (aspartam için yüzde 22 artan risk) ve obezite ile ilgili kanserler için daha yüksek risklere sahip olduğu gözlemlendi.
Araştırmacılar bulguların, yapay tatlandırıcıların yiyecek veya içeceklerde şeker için güvenli alternatifler olarak kullanımını desteklemediğini ve potansiyel sağlık etkileri hakkındaki tartışmaları ele almak için önemli ve yeni bilgiler sağladığını dile getirdi.