Ek olarak, C Vitamini kolajen sentezi, bağ dokusu, kemikler, dişler ve küçük kan damarlarınız için hayati önem taşır.
C vitamini için mevcut günlük değer (GD) erkekler için 90 mg ve kadınlar için 75 mg'dır. Eksiklik semptomları arasında enfeksiyonlara karşı daha yüksek duyarlılık, diş eti kanaması, sık morarma ve enfeksiyonlar, zayıf yara iyileşmesi, anemi ve iskorbüt bulunur.
Eksiklik semptomları arasında enfeksiyonlara karşı daha yüksek duyarlılık, diş eti kanaması, sık morarma ve enfeksiyonlar, zayıf yara iyileşmesi, anemi ve iskorbüt bulunur.
Buna karşın bolca C vitamini alabileceğiniz besinler bulunmaktadir. İşte limondan bile daha zengin C vitamini besinleri…
KUŞBURNU
Kuşburnu bitkisinden elde edilen küçük, tatlı, keskin bir meyvedir. C vitamini yüklüdür.
Sadece 100 gram kuşburnu 426 mg C vitamini veya günlük ihtiyacın %473'ünü sağlar.
ACI BİBER
Bir yeşil acı biber, 109 mg C vitamini veya günlük ihtiyacın %121'ini içerir. Buna karşılık, bir kırmızı acı biber 65 mg veya günlük ihtiyacın %72'sini sağlar.
Ayrıca, acı kırmızı biber tüketiminin ölüm oranını azaltabileceğine dair kanıtlar da bulunmaktadır. Bununla birlikte, acı biberin sağlığa faydalarını tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
TATLI SARI BİBER
Tatlı veya dolmalık biberlerin C vitamini içeriği olgunlaştıkça artar.
Bir büyük sarı biber, 342 mg C vitamini veya GD'in %380'ini sağlar; bu, yeşil biberlerde bulunan miktarın iki katından fazladır.
Yeterince C vitamini tüketmek göz sağlığınız için önemlidir ve katarakt ilerlemesine karşı korunmanıza yardımcı olabilir.
300'den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma, daha yüksek C vitamini alımına sahip olanların, en düşük alımı olanlara kıyasla %33 daha düşük katarakt ilerlemesi riskine sahip olduğunu buldu.
FRENK ÜZÜMÜ
Yarım fincan (56 gram) frenk üzümü 102 mg C vitamini veya GD'in %113'ünü içerir.
Antosiyaninler olarak bilinen antioksidan flavonoidler onlara zengin, koyu renklerini verir. Araştırmalar, C vitamini ve antosiyaninler gibi antioksidanlarda kalp hastalığı, kanser ve nörodejeneratif hastalıklar dahil olmak üzere kronik hastalıklarla ilişkili oksidatif hasarı azaltabileceğini göstermiştir.
KAVUN
Bu tatlı, yüksek lifli meyve, A vitamini ile doludur. Kavun ayrıca iyi bir C vitamini kaynağıdır.
Bir fincan kavun dilimi 17,4 mg C Vitamini içerir, bu da yetişkinler için günlük önerilenin %19'u kadardır.
MAYDANOZ
İki yemek kaşığı (8 gram) taze maydanoz, 10 mg C vitamini içerir ve önerilen günlük günlük ihtiyacın %11'ini sağlar. Maydanoz önemli bir K vitamini, antioksidanlar ve C vitamini kaynağıdır.
C vitamini açısından zengin yiyecekler yemek kanser riskinizi azaltabilir. 2018'de yapılan bir araştırma, C vitaminini günde 100 mg artırmanın kanser riskini %7 azalttığını buldu.
LAHANA
Lahana, turpgillerden bir sebzedir. 100 gramlık bir çiğ karalahana porsiyonu 93 mg C vitamini veya GD'in %103'ünü sağlar. Ayrıca yüksek miktarda K vitamini ve karotenoidler lutein ve zeaksantin sağlar.
Bir fincan (118 gr) pişmiş lahana, 21 mg veya C vitamini için günlük ihtiyacın %23'ünü sağlar.
Bu sebzeyi pişirirken C vitamini içeriğini azaltırken, bir çalışma yapraklı yeşillikleri kaynatıp kızartmanın, kronik enflamatuar hastalıkları azaltmaya yardımcı olabilecek sağlığı geliştirici bileşiklerin biyoyararlanımını artırabileceğini buldu.
ÇİLEK
Bir fincan dilimlenmiş çilek (166 gram) 97 mg C vitamini veya günlük ihtiyacın %108'ini sağlar.
Çilek, C vitamini, manganez, flavonoidler, folat ve diğer yararlı antioksidanların çeşitli ve güçlü bir karışımını içerir. Çalışmalar, yüksek besin içeriği ve faydalı bitki bileşikleri nedeniyle düzenli olarak çilek yemenin çeşitli sağlık koşulları riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
PORTAKAL
Bir orta boy portakal, günlük günlük ihtiyacın %92'si olan 83 mg C vitamini sağlar. Yaygın olarak yenen portakallar, diyetle alınan C vitamini alımının önemli bir bölümünü oluşturur.
Diğer turunçgillerde C vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir. Örneğin, yarım pembe greyfurt 46 mg veya günlük ihtiyacınızın %51'ini, orta boy bir mandalina 24 mg veya günlük ihtiyacınızın %27'sini ve bir misket limonunun suyu 13 mg veya günlük ihtiyacınızın %14'ünü içerir.