Besinlerin içeriğinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde sağlığı desteklemek mümkün. Sizler için faydalarını sıraladığımız bu besin, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin içeriğe sahip, yararları ise bağışıklık sistemini desteklemekten toksinleri uzaklaştırmaya kadar saymakla bitmiyor. İşte şifa kaynağı o besin ve detayları…
Hünnap meyvesi; büyük boyda zeytin boyutlarında, çekirdekli, yeşil renkli yuvarlak bir meyvedir. Olgunlaşma süreciyle birlikte rengi mor renge dönüşür, siyah renge geldiğinde ise hurmaya benzeyen bir görüntüye sahip olur. Hünnap genelde; Denizli, Hatay, Antalya, Kayseri, Çanakkale, Bursa ve Isparta' da yetişir.
Hünnap içeriğinde potasyum, kalsiyum, brom ve lantan elementlerini bulundurur, limondan 20 kat daha fazla oranda C vitaminini içerir. B1 ve B2 vitaminleri açısından zengindir, A ve C vitamini içeriği sayesinde göze ve cilde iyi gelir. İçeriğinde yer alan A ve C vitaminleri, karaciğeri korur. C vitaminiyle kansere karşı koruma sağlayabilir. B ve C vitaminleri sayesinde kapiller (kılcal damarlar) arter kalınlaşmasının azalmasında etkili olabilir.
Hünnapın içeriğinde yer alan saponin isimli maddeler kolesterolün düşürülmesine destek sağlayabilir. Kolesterolün düşmesini sağlayarak da kalp hastalıklarının engellenmesine destek olur.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLER
Hünnap, C vitamini oranıyla bağışıklık sistemini güçlendirir. Ortalama büyüklüğe sahip 1 ila 3 hünnap tüketmek; erkeklerin ihtiyaç duyduğu günlük 90 miligram C vitamini, kadınların ise günlük ihtiyaç duyduğu 75 miligram C vitaminini kolayca karşılanmasını sağlar.
KANI TEMİZLER
İçeriğinde yer alan alkaloid ve saponin isimli bileşikler, kanın temizlenmesini sağlayarak vücuttan zararlı toksinlerin uzaklaşmasını sağlar, vücudu kanla ilgili hastalıklardan koruyabilir.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Polisakkaritler, flavonoidler ve triterpenik asitler hünnapın içerisinde yer alan antioksidanlardandır. Yüksek C vitamini oranı, antioksidan niteliğindedir ve bu sayede kansere karşı koruma sağlayabilir. İçeriğinde yer alan antioksidanlar; kalp hastalığı ve tip 2 diyabete yol açabilecek serbest radikallerin oluşturduğu zararın engellenmesinde etkili olabilir.
UYKUSUZLUĞA KARŞI FAYDALIDIR
Hünnapın antioksidan özelliği ve içeriğinde yer alan bileşikler, uyku kalitesini artırabilir böylece iyi bir uyku uyumaya yardımcı olabilir.
SİNDİRİMİ DÜZENLER
Hünnap lif açısından oldukça zengin bir meyvedir bu özelliğiyle besinlerin sindirim ve emilimini yavaşlatır.
Bağırsaklarda gıdanın sağlıklı hareketini etkileyerek böylece sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Böylece kramp, şişkinlik, aşırı gaz ve kabızlık gibi problemlerin engellenmesine destek olabilir.
Lifli beslenmek; kalp hastalıkları tehlikesinin artmasına neden olan kolesterole karşı koruyabilir, kolorektal kanser riskinin düşmesini sağlayabilir.
Yapılan araştırmalara göre hünnap; yara, sarılık, ülser ve diyabet tedavisine yardımcı olabilir.
KEMİK SAĞLIĞINA İYİ GELİR
Kalsiyum, potasyum, demir ve fosfor içerdiği için kemik gücünün artmasını sağlar böylece kemiklerin daha güçlü ve esnek olmasını destekler.
Hünnap, kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz ile diğer kemik hastalıklarına karşı koruyabilir.
HÜNNAP NASIL TÜKETİLMELİ?
Hünnap, meyve olarak tüketilebilir. Çay haline getirilerek içilebilir, meyve suyu ve sirke şeklinde de tüketilebilinir.
C VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?
C vitamini, antioksidan vitaminlerden birisidir. Enfeksiyon hastalıkları ile kansere karşı koruma sağlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler. Kronik hastalıklara karşı yakalanma ihtimalini düşürebilir, bilişsel fonksiyonların güçlenmesini sağlar.
UYARI: Hassasiyeti ya da alerjisi olan kişilerin bir uzmana danışmadan tüketmesi tavsiye edilmez. Hamile ve emzirme dönemlerindeki kişilerin tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışması önerilir. Aşırı derecede tüketmek, vücutta çeşitli reaksiyonlara da neden olabilir.