Kişniş, dünyadaki en tartışmalı bitkilerden biri. Seveninin çok sevdiği, birçok insanın ise tadını oldukça farklı bulduğu bu bitkinin, var olan en sağlıklı besinlerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Hayatınızı büyük oranda değiştirebilecek etkisiyle kendinizde bir değişim ortaya çıkarabilirsiniz.
İster yemekleri süslemek, ister baharatlamak için olsun kişnişin, hem yapraklarnı hem de tohumlarını kullanabilirsiniz. Bu bitki, birbirinden farklı etkiler sağlayarak tüm vücudunuzda yenileyici bir etki oluşturabilir. Önemli olan; bu noktada nasıl bir faydalar zincirini tetiklediğini tespit etmek. İşte kişnişin o faydaları…
KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUYUCUDUR
Kalp hastalıkları, tüm dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Fakat kişniş, LDL (kötü) kolesterolü düşürürken HDL (iyi) kolesterolü yükselterek bu süreçle mücadele etmeye yardımcı olur.
Ayrıca idrar söktürücü olarak işleyen bu bitki, yüksek tansiyon oranlarında da düşüş sağlayarak vücutta önemli değişimlere de zemin hazırlar.
VÜCUT YAŞINIZI EN GENÇ ARALIĞA ALABİLİR
En iyi antioksidan kaynaklarından biri olan kişniş, yaşlanma sürecini de yavaşlatmaya yardımcı olur.
Bu durum, hücre hasarına neden olan serbest radikalleri temizleyerek yaşlanmanın gözle görülür belirtilerini yavaşlatmayı sağlar.
Uzmanlar, araştırmalar sonucunda kişnişin cildi güneşin zararlı ışınlarından korumaya ve foto yaşlanmaya karşı korumaya yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.
Bu durum, bir fark yaratmak için sürekli olarak antioksidan almak için, düzenli olarak kişniş tüketimini gerektiriyor.
Uzmanlar, kişnişin kan şekerini düşürmek üzerindeki o kadar iyi bir etkisi var ki, kan şekeri düşüren ilaç kullananlar ve kan şekeri düşük olan kişilerin, aynı anda kişniş tüketmemeleri konusunda uyarıyorlar.
KAYGIYI AZALTABİLİR
Çay ve meditasyonun yanı sıra kaygı seviyenizi düşürmek için bir yöntem daha bulunuyor: Kişniş!
Anksiyete semptomlarını azaltmaya yardımcı olarak sakinleştirici bir etkiye sahip olan kişnik, doğal bir anti-anksiyolitik.
KANSERE KARŞI KORUYUCUDUR
Kişniş tohumları ile pişirilen köftelerde daha düşük heterosiklik amin (HCA) seviyelerine sahip olduğu gösterilmiştir.