Yaz mevsimi, kendine özgü meyve ve sebzeleriyle hem dönemsel olarak hem de genel sağlığınızı büyük oranda etkileyebilir. Birbirinden farklı şifa deposu meyvelerinin arasında öylesi var ki… Beyninizi, kalbinizi ve kaslarınızı aynı anda koruma gücüne sahip! İşte o meyve…
Uzman Diyetisyen Jessica Isaacs, vişnelerin ve kirazların en iyi C vitamini kaynaklarından biri olmasının yanı sıra kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum içeriği ile de öne çıktığını belirtiyor. İşte vişnenin bedeni dönüştüren faydaları…
Bir porsiyon vişnede;
UYKUYU İYİLEŞTİREBİLİRLER
Uyku düzeniyle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, sizin için en iyi doğal çözümlerden biri; vişne ve kirazlar. Araştırmalar, vişne suyunun veya vişne özünün uykuya dalmanızı kolaylaştırabildiğini gösteriyor.
Diyetisten Stephanie Nelson, bunun sebebininin vişne suyunun uykuyu yöneten hormonlar olan triptofan, serotonin ve melatonin seviyelerini etkileyebilecek güce sahip olmasıyla ilişkili olduğunu söylüyor.
İLTİHAPLANMAYI AZALTABİLİR
Enflamasyon, bir diğer adıyla iltihaplanmayla mücadele etmek için bulabileceğiniz en iyi bitkisel kaynaklarından biri; vişne. Araştırmalar, kiraz ve vişne yemenin vücuttaki inflamatuar belirtileri azaltabileceğini, diyabet, artrit, kanser ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkları önleyebileceğini gösteriyor. Isaacs, içeriğindeki antosiyaninlerin daha düşük iltihaplanma düzeyi yakından ilişkili olduğunu vurguluyor.
Ayrıca nelson, kiraz ve vişnede bulunan antioksidan etkiye sahip bileşikler olan polifenollerin de bu noktada etkili olabildiğini belirtiyor. Böylece vücuttaki hasara karşı koruma sağlarken iltihaplanma sürecini de yavaşlatabilir.
KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR
Nelson, kalp hastalığına, iltihaplanma sürecinin bir parçası olarak oluşan atardamarlardaki plağın sertleşmesinden kaynaklandığını açıklıyor. Kiraz ve vişne iltihaplanmayı azaltabildiği için plak oluşumunu yavaşlatabilir ve kalp hastalığını önlemeye çalışabilir.
Central Washington Üniversitesi'nde beslenme ve egzersiz bilimi doçenti ve Kelly Pritchett,kirazların potasyum açısından yüksek olması nedeniyle yüksek tansiyonu da iyileştirebileceğini ekliyor.
Ayrıca kiraz, kolesterolünüzü düşürebilen birçok gıdadan biridir. Araştırmalar, antosiyaninler (koyu renkli meyvelerde bulunan güçlü bir antioksidan) bakımından yüksek gıdaların HDL kolesterol sayılarını artırdığını ve LDL kolesterol sayılarını düşürdüğünü gösteriyor.
KANSERİ ÖNLEYEBİLİR
Son zamanlarda yapılan bir araştırma, vişne ve kiraz özünün bir laboratuvarda meme kanseri hücrelerini tedavi etmek için kullanılabileceğini ve kanser hücresi büyümesini engelleyebilen, kanserle savaşan maddelere sahip olduklarını keşfetti.
KİLO VERME HEDEFLERİNE ULAŞMAYA YARDIMCI OLABİLİRLER
Yaklaşık bir bardağı dolduracak kadar kiraz 3 gram lif bulunduğunu biliyor muydunuz? Nelson, kirazların diyetinizdeki en sağlam lif kaynaklardan biri olduğunu belirtiyor. Bu durum, özellikle kilo verme hedefi olan kişiler için oldukça faydalı bir bilgi. Uzun süre tok kalmayı sağlayabilecek bu lif oranı, sağlıksız atıştırmalıklardan uzak durmanızı da sağlayabilir.
Ayrıca Pritchett, kirazların düşük glisemik bir gıda olduğunu, yani yüksek lif içeriği nedeniyle kan şekerini yönetmeye yardımcı olabileceklerini belirtiyor. Bu durum da genel olarak kilo verme hedeflerinizi destekleyebilir.
CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR
Nelson, lif yeterli değilse, cildinizi oluşturan kolajeni üretmek için gerekli olan C vitamini açısından kirazların çok yüksek olduğunu söylüyor. Bir porsiyon kirazın 10 mg madde sağlayabileceğini belirtiyor. Bu rakam, günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık % 11'i.
EGZERSİZ SONRA TOPARLANMAYI HIZLANDIRABİLİR
Nelson, egzersize bağlı kas hasarı yaşadığınızda (kasların doğal olarak meydana gelen yırtılması gibi), kirazların hızlı bir şekilde iyileşmenize ve yaşadığınız ağrıyı azaltmanıza yardımcı olabileceğini söylüyor. Isaacs, araştırmanın özellikle vişnenin kaslara giden oksijen akışını artırarak dayanıklılık egzersizi performansını artırabileceğini gösterdiğini ekliyor.
BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLEYEBİLİR
Isaacs, araştırmaların ayrıca vişne ve vişne suyunun beyin hücreleri üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olabilecek antioksidanlar ve polifenoller içerdiğini öne sürdüğünü söylüyor.