Mutfağınızda bulunan pek çok gıda aslında sizin için oldukça tehlikeli olabilir. Sağlıklı diye tüketilen belirli yiyecekler sizi farkında olmadan zehirleyebilir. Bu yiyeceklerin dikkatli tüketilmemesi ölümle bile sonuçlanabilen çok ciddi sonuçlar yaratabilir. Güvenli ve sağlıklı bir beslenme için bu listeye bir göz atın ve mutfağınızdaki uygun şekilde düzenlemeyi ihmal etmeyin.
MANTAR
Her mantar aynı özelliklere sahip değildir. Kültür mantarı makarna yemekleri için mükemmel bir malzeme olabilir, ancak bazı türler öldürebilecek zehirler içerir.
DOMATES
Bu sulu ve kırmızı meyve, yapraklarında mide rahatsızlığına, şiddetli kramplara ve kaygıya neden olduğu bilinen Glikoalkaloid adlı bir zehir içerir. Bu yüzden yapraklardan ve saplarından kesinlikle uzak durmanız önerilir
RAVENT YAPRAĞI
Ravent (ışkın) her çeşit lezzetli yemek pişirebilir, ancak yapraklar zehirlidir. Bu zehir, solunum sıkıntısına, nöbetlere, böbrek yetmezliğine ve bazı durumlarda ölüme bile neden olabilir.
FISTIK
En yaygın alerjenlerden biri de yer fıstığıdır. Bu alerjide en şiddetli yanıt, solunum yollarının ciddi şekilde daralmasına, şoka ve hatta bilinç kaybına yol açabilen anafilaksidir.Tedavi edilmediği takdirde ölüme neden olacak kadar tehlikelidir. Bu nedenle tüketilmeden önce alerjiniz olup olmadığını öğrenmek büyük önem taşır.
PATATES
Patatesin hem sapları hem de yaprakları zehirlidir, ancak buna rağmen patates zehirlenmesi nadirdir. Patatesle ilgili ölümlerin çoğu yeşil patates yemekten veya patates yaprağı çayı içmekten kaynaklanır.
KİRAZ
Zehirli hidrojen siyanür içeren kiraz tohumlarına dikkat edilmeli ve tüketilmemelidir.
ÇİĞ ET VE PİŞMEMİŞ YUMURTA
Kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri dahil çiğ et ve pişmemiş yumurta, insanlarda gastroenterite neden olabilen salmonella bakterileri içerebilir. Salmonella zehirlenmesi ayrıca, daha zayıf bağışıklık sistemi olan insanlar için hayati tehlike oluşturan bakteriyemi (salmonella kan dolaşımına girdiğinde) gibi ciddi komplikasyonlara da yol açabilir. Bu yüzden herhangi bir riskten kaçınmak için mutlaka etleri ve yumurtayı tüketmeden önce pişirin
ACI BADEM
Bu tohum aslında birçok sağlık yararına sahiptir. Ancak aynı zamanda potansiyel olarak zehirle doludurlar. Acı bademler, ham haldeyken sinaidle doludur. Toksinleri uzaklaştırmak için özel bir ısıl işlemden geçmeleri gerekir.
ÇEKİRDEKLİ MEYVE TOHUMLARI
Elmalar ve çekirdekli meyveler (kirazlar, erikler, elmalar, armutlar, şeftaliler ve kayısılar) doğanın şekeridir, ancak tohumlarından uzak durmanız gerekmektedir Siyanür üreten bir bileşik olan amigdalin içerirler. Yüksek dozlar baş dönmesine ve kusmaya, kan basıncının artmasına, böbrek yetmezliğine, komaya ve hatta ölüme neden olabilir.
MÜRVER
Mürver pek çok sağlık sorununa karşın alternatif tıp seçeneği olarak kullanılsa da bitkisi ciddi mide rahatsızlığına neden olabilir. Bu yüzden saplarından ve yapraklarından uzak durmanız önerilir.
BAL
Pirolizidin alkaloidleri, zehirli toksinler, bu tatlı ve yapışkan besinde bulunuyor. Bal uygun şekilde pastörize edilmezse, baş ağrısına, baş dönmesine, halsizliğe ve kusmaya neden olabilir. Hatta çok fazla yemek ölümcül olabilir.
TON BALIĞI
Muhtemelen cıva zehirlenmesinin tehlikelerini duymuşsunuzdur. Bu, özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için çiğ ton balığı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini gösterir. Yutulduğunda kaşıntı, ağrı, yüksek tansiyon ve diğer tehlikeli semptomlara neden olabilir.
MUSKAT
Çoğumuzun baharat dolabınızda muskat bulunuyor. Pişirmek için hazır bulundurmak pratik olsa da, önemli miktarda yutmak oryantasyon bozukluğu, halüsinasyonlar ve aşırı uyarılma gibi psikotik semptomlara yol açabilir.
KAJU
Kaju kabukları, cildinizin yanmasına ve mide rahatsızlığına neden olabilecek anakardik asit taşır. Ayrıca kajuları yemeden önce kaynatılması veya kavrulması gerektiği gerçeği de bulunuyor. Ham hallerinde, ne kadar tükettiğinize bağlı olarak zehirli sarmaşık benzeri döküntülere veya daha da kötüsü ölüme neden olabilen bir kimyasal olan urushiol içerirler.