İzmir'in Buca ilçesinde yaşanan zehirlenme vakası, salmonella bakterisinin tehlikesini bir kez daha gündeme taşıdı. 28 Aralık'ta Buca ilçesinde bulunan bir kumpircide meydana gelen olayda, Bahar Zeyrek, annesi Servet Polat ve 11 yaşındaki oğlu Gökhan Zeyrek, kumpir yedikten sonra kusma ve ishal gibi şikayetlerle hastaneye başvurmuştu. Servet Polat yaşanan zehirlenmenin ardından hayatını kaybetti. Bu acı olayın ardından Salmonella bakterisinin tehlikelerine dair Gastroenteroloji-Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Özer uyarılarda bulundu. Bu bakteri nedir ve tehlikelerinden nasıl uzak durulmalı? İşte detaylar…
Anne Servet Polat'ın tedaviden iki gün sonra evin tuvaletinde ölü bulunmasının ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı ve işletmeden alınan numune örneklerinde salmonella bakterisi tespit edildi.
Yaşanan bu olay, gıda güvenliği ve hijyenin önemini bir kez daha ortaya koyarken, Gastroenteroloji-Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Özer salmonella bakterisinin yayılma yolları ve alınması gereken önlemler hakkında uyarılarda bulundu.
GIDALAR EN AZ 75 DERECEDE PİŞİRİLMELİ
Gastroenteroloji-Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Özer, salmonella bakterisinin, özellikle çiğ ya da az pişmiş hayvansal ürünlerde bulunduğunu belirtti. "Yumurta, tavuk eti, süt ve süt ürünleri gibi gıdaların iyi pişirilmemesi durumunda bu bakteriye maruz kalma riski artar" diyerek ilk aşamadaki tehlikeye karşı uyarıda bulundu.
İLK BELİRTİLER; KUSMA, BAŞ AĞRISI VE…
Salmonella içeren bir gıdayı tükettikten sonra belirtilerin genellikle 6 ila 48 saat içinde ortaya çıktığını ifade eden Özer, "Karın ağrısı, ishal, ateş, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ve kas krampları gibi semptomlar görülebilir. Bu belirtiler 4 ila 7 gün arasında sürebilir," şeklinde konuştu.
SALMONELLA RİSKİ BU KİŞİLERDE ÖLÜMCÜL OLABİLİR
Salmonella enfeksiyonlarının her zaman ölümcül olmadığını vurgulayan Özer, "Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı bulunan kişiler daha fazla risk altındadır. Enfeksiyon tedavi edilmezse, ağır vakalarda bakterinin kana karışarak sepsis ve organ yetmezliği gibi durumlara yol açabileceğini unutmamak gerekir," dedi.
Hafif vakalarda bol sıvı tüketimi önerilirken, şikayetlerin devam etmesi durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.