Yediklerimizin sağlığımız üzerinde büyük etkileri olduğu bilinen bir gerçek. Bu gıdalar bize fayda sağlayabildiği gibi zarar da getirebilir. O nedenle yediklerimizin farkında olmak ve doğru beslenmek oldukça önemlidir. Sağlığımıza faydalı olan besinler arasında bazıları ise öne çıkıyor. İşte o en yararlı besinlerden biri…
Sarımsak dünyanın birçok yerinde yetişir ve güçlü kokusu ve lezzetli tadı nedeniyle yemek pişirmede popüler bir malzemedir.
GÜÇLÜ TIBBİ ÖZELLİKLERE SAHİP BİLEŞİKLER İÇERİR
Sarımsak, Allium (soğan) familyasından bir bitkidir. Soğan, arpacık ve pırasa ile yakından akrabadır.Sarımsağın her bir parçasına diş denir. Tek bir tanesinde yaklaşık 10-20 diş bulunmaktadır.
Bununla birlikte, eski tarih boyunca insanlar, sağlık ve tıbbi özellikleri nedeniyle yaygın olarak sarımsak kullandılar. Mısırlılar, Yunanlılar, Romalılar, Çinliler ve Hintliler dahil olmak üzere birçok büyük medeniyet tarafından kullanıldığına dair belgelenmiş kanıtlar vardır.
Sarımsaktaki kükürt bileşikleri vücudunuza sindirim sisteminden girer. Daha sonra güçlü biyolojik etkiler göstererek tüm vücudunuzu dolaşırlar.
OLDUKÇA BESLEYİCİDİR VE ÇOK AZ KALORİ İÇERİR
Kalori için kalori, sarımsak inanılmaz derecede besleyicidir.
Çalışma, soğuk algınlığı ve grip mevsiminde 3 ay boyunca sarımsak özütü takviyeleri alan kişilerin daha az şiddetli semptomlar yaşadığını buldu.
Diğer araştırmalar, sarımsaktaki bileşiklerin antiviral özelliklere sahip olabileceğini düşündürmektedir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra, virüslerin konakçı hücrelere girmesini veya hücrelerinizde çoğalmasını önlemeye yardımcı olabilir.
KAN BASINCINI DÜZENLER
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kalp krizi ve inme gibi kardiyovasküler hastalıklar, neredeyse tüm diğer durumlardan daha fazla ölümden sorumludur. Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, bu hastalıklara yol açabilecek en önemli faktörlerden biridir.
KALP HASTALIKLARINA YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIR
2018 tarihli bir araştırma, sarımsağın toplam ve LDL (kötü) kolesterolü düşürebileceğini öne sürüyor. Yazarlar, yüksek kolesterolü olan kişilerin daha fazla sarımsak yemesini tavsiye ediyor, ancak bulgularını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğuna da dikkat çekiyor.
2016 araştırmasına göre, 2 aydan fazla sarımsak takviyesi almak LDL'nizi %10'a kadar azaltabilir. Araştırmacılar, bu etkiyi kolesterol düzeyleri biraz yüksek olan kişilerde kaydetti.
Ancak sarımsak, kalp hastalığı için başka bir risk faktörü olan trigliserit seviyeleri üzerinde aynı etkiye sahip görünmüyor.Araştırmalar ayrıca sarımsağın HDL (iyi) kolesterol üzerinde bir etkisinin olmadığını göstermektedir.
ZENGİN ANTİOKSİDANLAR İÇERİR
Serbest radikallerden kaynaklanan oksidatif hasar, yaşlanma sürecine ve buna bağlı bilişsel gerilemeye katkıda bulunur.
Sarımsak, vücudunuzun oksidatif hasara karşı koruyucu mekanizmalarını destekleyen antioksidanlar içerir. Araştırmalar, bu antioksidanların oksidatif stresi önemli ölçüde azaltabileceğini ve bunamanın en yaygın şekli olan Alzheimer hastalığı gibi ilgili hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabileceğini öne sürüyor.
VÜCUDU TOKSİNLERDEN ARINDIRIR
Yüksek dozlarda, sarımsaktaki kükürt bileşiklerinin ağır metal toksisitesinden kaynaklanan organ hasarına karşı koruma sağladığı gösterilmiştir.
Sarımsağın içindeki alisin, kanınızdaki ve hayati organlarınızdaki kurşun düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Bir araba aküsü fabrikasında (kurşuna aşırı maruz kalan) çalışanları içeren 2012 tarihli bir araştırma, sarımsağın kandaki kurşun seviyelerini %19 oranında azalttığını buldu. Ayrıca baş ağrıları ve yüksek tansiyon gibi birçok klinik toksisite belirtisini de azalttı. Her gün üç doz sarımsak, semptomları azaltmada bazı ilaçlardan bile daha iyi performans gösterdi.