Artrit, iltihaplı romatizma olarak da bilinir ve ağrılı bir durum olup, yaşamınızı olumsuz etkileyebilir. Dünya genelinde milyonlarca insanın bu rahatsızlıktan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Tam bir tedavisi olmamakla birlikte, semptomları önlemek veya hafifletmek için çeşitli yöntemler uygulanabilir.
Araştırmalar, C vitamininin, kıkırdağın büyük bir kısmını oluşturan kolajenin üretimine ve bakımına katkıda bulunduğunu göstermektedir.
Kıkırdaklar vücutta bir amortisör görevi görür, ancak yaralanma, aşınma, yıpranma veya osteoartrit nedeniyle hasar görebilir.
British Medical Journal'da yayımlanan bir araştırmaya göre, C vitamini eksik bir diyet, en az beş eklemi etkileyen inflamatuar poliartrit geliştirme riskini artırabilir.
Pek çok tıbbi durumda olduğu gibi, artrit için de diyet büyük bir öneme sahiptir. Özellikle, C vitamini açısından zengin yiyecekler tüketmek semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Medical Archives'de yayımlanan bir başka çalışma, doğal C vitamini tüketmenin osteoartrit hastalarına yardımcı olabileceğini açıklamaktadır.
Uzmanlar, "Artrit olsun ya da olmasın, C vitamininin herkese fayda sağladığı inkar edilemez," diyor.
Başlangıçta eklemin pürüzsüz kıkırdak astarına zarar vererek hareketi zorlaştırıp ağrı ve sertliğe yol açar.
En yaygın ikinci artrit türü ise vücudun bağışıklık sisteminin etkilenen eklemleri hedef aldığı romatoid artrittir, bu da genellikle ağrı ve şişmeye neden olur.
Artrit belirtileri sahip olunan türe bağlı olarak değişiklik gösterebilir, ancak genelde şunları içerir: