İnsanların daha sağlıklı olduğu düşünülen bazı yiyecekleri endişe duymadan tüketebiliyor. Ama gerçek şu ki sağlığımıza hem faydalı hem de zararlı olabilecek besin grupları bulunuyor. Bu nedenle birçok besini sağlıklı olduğunu düşünerek tüketmeye çalışırken aslında zehirlenme ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Lahana gibi turpgillerden sebzeler yüksek miktarda kurşun içerebilir, hindistan cevizi sarhoşluğa neden olabilir ve kuskusun lifi o kadar düşüktür ki diyetinize bağlı olarak örneğin vücudunuzdaki yağı artırabilir.
Lahana
Lahana gibi turpgillerden sebzeler topraktan ağır metaller biriktirebilir ve bazıları yüksek düzeyde kurşun içerebilir. Günlük diyetinize lahana eklemeyi seviyorsanız, arada bir değiştirmeniz önerilir.
Pirinç Patlağı
Pirinç patlakları, cips ve kurabiyeler için iyi bir alternatif olabilir, ancak kalorileri düşük olsa da, yine de bir tür işlenmiş gıdadır ve vitamin ve minerallerden yoksundurlar.
Tarçın
Tarçın genellikle çaylarda, tatlılarda ve baharat olarak kullanılır. Ancak bu baharat bileşiklerden biri olan kumarin, toksik ve kanserojen bir sonuca neden olabilir. Bu nedenle öncelikle kullanım oranına dikkat etmek önemlidir.
Hint cevizi
Esas olarak Endonezya ve Hindistan'dan gelen bir baharat olan hint cevizi, zengin lezzetiyle ünlüdür. Bununla birlikte, birkaç hint cevizi zehirlenmesi vakası bildirilmiştir. Bu cevizi aşırı yemek halüsinasyonlara, taşikardiye ve antikolinerjik etkilere neden olabilir.
Kahve
Bazı insanlar uyanmak, konsantre olmak veya gün ortasında mola vermek için kahveye güvenir, ancak araştırmalar kahveyi aşırı içmenin osteoartrozu, artropatileri ve obeziteyi kötüleştirebileceğini göstermiştir.
Kuskus
Lif oranı düşük olduğundan, kuskus yüksek yağlı bir diyetle birleştirilirse yağ kütlesini ve obeziteyi artırabilir. Kuskus ayrıca kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilecek yüksek karbonhidrat seviyelerine sahiptir. Şeker hastalığınız varsa veya gelecekte olma eğiliminiz varsa, bu tür gıdalardan kaçınmanız önerilir.
Patates
Kızarmış, haşlanmış veya patates püresi, onları nasıl yediğiniz önemli değil, ancak yeşil bir patatesle karşılaşırsanız, onu tüketmemek veya yeşillikleri tamamen soymak daha iyidir. Patates yeşile döndüyse, mide bulantısı ve kusmaya yol açabilen toksik bir bileşik olan yüksek konsantrasyonda glikoalkaloidlere sahiptir.