Kombucha, binlerce yıldır Uzak Doğu'da fermente olarak tüketilen bir çay türü. Yeşil çayın fermente edilmiş hali olan bu içecek sadece yeşil çayın sağlık yararlarını bünyesinde barındırmakla kalmaz, aynı zamanda faydalı birçok probiyotik sayesinde birçok sağlık yararı sunar. Yeşil çayın yanı sıra siyah çaydan da üretilebilen bu alışılmadık içecek, binlerce yıldır şifa kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor.
Kombucha çayı zengin antioksidanlar içermesi sayesinde zararlı bakterilerin yok edilmesinden kansere karşı koruyuculuğa kadar oldukça farklı yararlara sahip. İşte kombucha çayının az bilinen faydaları…
POTANSİYEL BİR PROBİYOTİK KAYNAĞI
Bu çayın, ilk olarak Çin ve Japonya'da içilmeye başlandığı düşünülüyor. Siyah veya yeşil çaya eklenen maya ve şekerin ardından bir hafta veya daha fazla beklenmesi ile elde ediliyor.
Bu işlem sırasında ortaya çıkan bakteri ve mayanın oluşturduğu mantar benzeri tabaka, bu çayın "mantar çayı" olarak da anılmasına neden oluyor. Üstelik bu tabaka, canlı bir bakteri ve maya kolonisidir ve yeni bir kombucha çayı yapmak için de kullanılabilir.
Bu fermantasyon işlemi sırasında ortaya çıkan asetik asit vb. birkaç bileşik, çeşitli gazlar üretir. Bu karışımda büyümeye fırsat bulan "yararlı bakteriler", bu çayı probiyotik bir kaynağa dönüştürür. Probiyotikler, bağırsaklara sağladığı sağlıklı bakteri florası sayesinde sindirimi rahatlatmasının yanı sıra birçok iltihaplanma riskini de ortadan kaldırıyor. Ayrıca diyet yapanlar için de sağlıklı bir kilo kaybı sürecini teşvik eder. Bu nedenle beslenme sisteminize ekleyeceğiniz kombucha çayı, birçok yönden fayda sağlar.
KOMBUCHA ÇAYI YEŞİL ÇAYIN FAYDALARINI SAĞLAYABİLİR
Yeşil çay, gezegendeki en sağlıklı içeceklerden biri olarak kabul ediliyor. Bunun sebebi ise; yeşil çayın vücutta güçlü antioksidanlar olarak işlev gören polifenoller gibi birçok biyoaktif bileşik içermesidir.
Yeşil çaydan üretilen kombucha çayı ise bu bitkinin bileşiklerine sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda fermente edilerek üretilen doğal yararlı bakterileri de bir arada sunar. Yeşil çayın kalori yakmayı kolaylaştırdığı, göbek yağını eritmeyi mümkün kıldığı ve kolesterol seviyelerindeki iyileşmeyi teşvik ettiği düşünüldüğünde kombucha çayının da bu faydaları sağladığı ortaya çıkıyor.
Üstelik yapılan araştırmalar sonunda yeşil çay içen kişilerde prostat, meme ve kolon kanseri riskinin de azaldığı da tespit edildi. Bu nedenle kombucha çayı içmek, yeşil çayın faydalarını da beraberinde getirerek birçok konuda sağlık yararı sağlıyor.
KOMBUCHA ÇAYI ANTİOKSİDANLAR YÖNÜNDEN ZENGİNDİR
Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşan maddelerdir ve hücrelere zarar verebilecek moleküllere karşı büyük oranda korur. Kombucha çayı ise, özellikle yeşil çay ile yapıldığında karaciğerinizde antioksidan etkileri ile bedensel bir yenilenme şansı tanıyor. Yapılan çalışmalar, düzenli bir şekilde kombucha çayı içmenin toksik kimyasalların neden olduğu karaciğer hasarını, en az %70 oranında azalttığını gösteriyor.
KOMBUCHA ÇAYI BAKTERİLERİ ÖLDÜREBİLİR
Kombucha çayının fermantasyonu sırasında üretilen ana maddelerden biri de sirkede bol miktarda bulunan asetik asittir.
Çaydaki polifenoller gibi, asetik asit de potansiyel olarak zararlı birçok mikroorganizmayı öldürebilir. Kombuchanın siyah veya yeşil çaydan yapılan özellikle enfeksiyona neden olan bakterilere karşı güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olduğu görülmektedir. Bu antimikrobiyal etkiler, istenmeyen bakteri ve mayaların büyümesini baskılar. Böylece zararlı olan bakterilerin vücuttaki etkisini de büyük oranda ortadan kaldırarak bakterilerden kaynaklanan hastalık ihtimallerini de ortadan kaldırır.
KOMBUCHA ÇAYI KALP HASTALIĞI RİSKİNİ AZALTABİLİR
Kalp hastalığı, dünyanın önde gelen ölüm nedenleri arasında bulunuyor. Laboratuvar çalışmaları, kombuchanın kalp hastalığının en önemli belirtilerinden olan "kötü" LDL ve "iyi" HDL kolesterolü 30 gün gibi kısa bir sürede büyük ölçüde düzene sokabileceğini gösteriyor.
Daha da önemlisi, çay (özellikle yeşil çay), LDL kolesterol partiküllerini oksidasyondan korur. Üstelik yapılan araştırmalar sonucunda, yeşil çay içenlerin kalp hastalığı geliştirme riskinin %31'e kadar daha düşük olduğu tespit edildi. Bu nedenle kombucha tüketmek, kalbinizi de yüksek oranda koruyarak damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi gibi birçok rahatsızlığın gelişme riskini düşürür.
KOMBUCHA TİP 2 DİYABETİN YÖNETİLMESİNE YARDIMCI OLABİLİR
Tip 2 diyabet dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkiliyor. Yüksek kan şekeri seviyeleri ve insülin direnci ile karakterize olan bu hastalık, birçok kişinin yaşam kalitesini büyük oranda düşürüyor. Üstelik hayati riske de sahip olan diyabetin önlenmesi için birçok adım atılsa da en önemli korunma yöntemlerinden biri doğru beslenmek. Kombucha çayı da tüm bu beslenme sürecinde ihtiyaç duyulan desteği sağlayabilir.
Diyabetik farelerde yapılan bir araştırma, kombuchanın karbonhidratların sindirimini yavaşlattığını ve bunun da kan şekeri düzeylerini düşürdüğünü buldu. Ayrıca karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirdi. Yeşil çayın kendisinin kan şekeri düzeylerini düşürdüğü gösterildiğinden, yeşil çaydan yapılan kombuchanın daha da faydalı olması muhtemel olarak görülüyor.
Aslında, yaklaşık 300.000 kişi üzerinde yapılan bir inceleme çalışması, yeşil çay içenlerin diyabetik olma riskinin %18 daha düşük olduğunu tespit etti.
KOMBUCHA ÇAYI KANSERE KARŞI KORUNMAYA YARDIMCI OLABİLİR
Kanser, dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biri olarak önemini korumaya devam ediyor. Hücre mutasyonu ve kontrolsüz hücre büyümesi ile ortaya çıkan bu hastalık, çevresel faktörlerden genetik olanlara kadar oldukça geniş sebepler ağına sahiptir. Laboratuvar çalışmalarında, yüksek konsantrasyonda çay polifenolleri ve antioksidanlarına sahip kombucha, kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı oldu.
Her ne kadar çay polifenollerinin kansere koruyuculuğunun nasıl geliştiği çözülemese de etkisi olduğu bilim dünyasında yadsınmayan bir gerçek. Üstelik, polifenollerin, kanser hücresi ölümünü teşvik ederken, gen mutasyonunu ve kanser hücrelerinin büyümesini engellediği düşünülüyor.
Bu nedenle, çay içenlerin çeşitli kanser türlerini geliştirme olasılığının çok daha düşük olması şaşırtıcı değildir.
KOMBUCHA ÇAYI DÜZGÜN YAPILDIĞINDA SAĞLIKLIDIR
Kombucha, birçok potansiyel sağlık yararına sahip probiyotik açıdan zengin bir çaydır. Satın alabilir veya evde kendiniz yapabilirsiniz. Ancak, uygun şekilde hazırladığınızdan emin olun.