Gazlı içeceklerin çoğu sağlıksız ürünlerdir. Sağlığımıza zarar vermekle kalmayıp içlerinden bir kaç tanesi bağımlılık bile yapabilir. Eğer çok sık asitli içecek içiyorsanız azaltmanızda fayda var çünkü binbir tane hastalığa yol açabiliyor! Peki bu gazlı içeceklerle ortaya çıkan hastalıklar neler? İşte sizler için derledik…
Yemeklerin yanında ve yaz aylarında bize her an eşlik eden bu içecekler göründüğü kadar masum değil! Bu yüzden bu asitli içecekleri olabildiğince az tüketin.
KANSERE NEDEN OLUYOR
Kahverengi karamel boyası, gazlı içeceklerde kansere neden olabilen en yaygın bileşendir.
KARACİĞERİ TEHDİT EDİYOR
İçeceklerde bulunan tüm renklendiriciler ve tatlar karaciğerimizde parçalanır ve bu da ilave şekerlerin metabolizasyonu ile ilgilenen bir organ için çok iş yapar.
Aşırı yüklendiğinizde ise, karaciğeriniz fazla şekeri yağa dönüştürür ve sizi NAFLD veya karaciğer hastalığı riskine sokar.
METABOLİZMAYI ALT ÜST EDER
Yüksek oranda şeker içeren gazlı içecekler ve yapay tatlandırıcılar, bağırsak mikroflorasında değişikliklere neden olur ve vücudunuzun tok olup olmadığını tanımlamasını zorlaştırır.
KALP HASTALIKLARINA YOL AÇIYOR
Aşırı şeker alımı uzun zamandır kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Asitli içecekler kan basıncını yükselten ve sinir sistemini uyaran inanılmaz miktarda şeker ve kafein içerir.
KEMİK ERİMESİNE YOL AÇAR
Gazlı içeceklerin çoğunda bulunan kafein ve fosforik asit kombinasyonunun bir başka etkisi de kalsiyum emilimini engelleyerek uzun vadede kemik yoğunluğunda önemli bir azalmaya neden olmasıdır.
ARTAN DİYABET RİSKİ
Kanserojen renklendiriciler ve koruyucuların tümü potansiyel bir tehlikedir. Ancak gazlı içeceklerle ilgili ana sorun, kalorilerinin ne kadar yüksek olduğudur.
Kolayca sindirilebilir karbonhidratların aşırı tüketimi ile ikinci tip diyabet riski arasındaki bağlantı kanıtlanmıştır.