Chia tohumu son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz, fakat neden bu kadar faydalı olduğuna net bir bilgiye sahip olmadığımız besinlerden biri. Güney Meksika'ya özgü bu tohumlar, birçok faydasıyla kahvaltıdan ara öğüne birçok besin planının içinde yer almaya başladı. Neden bu kadar faydalı olduğuna dair ise; ilginç bilgiler mevcut. İşte chia tohumu mucizesinin ayrıntıları…
Chia tohumları mükemmel bir vitamin, mineral ve güçlü antioksidan kaynağıdır. Bu antioksidanlardan bazıları şunlardır;
Bu besinler birçok önemli sağlık yararı sağlamaya yardımcı olur.
Chia tohumu, sağlıklı bir besin olarak bilinir ve birçok faydası bulunur. İşte chia tohumunun bazı faydaları:
Chia tohumlarının lif ve omega-3 bakımından yüksek olduğu göz önüne alındığında, onları tüketmek kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.
Birkaç insan çalışması, chia tohumu takviyelerinin, kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan hipertansiyon veya yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını önemli ölçüde azalttığını buldu.
Antioksidanlar: Chia tohumları, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve yaşlanmayı geciktirebilir.
Umut verici bir şekilde, hayvan çalışmaları, chia tohumlarının insülin duyarlılığını artırabileceğini bulmuştur. Bu, yemeklerden sonra kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir.
Özellikle, 2010 ve 2013 yıllarında yapılan araştırmalar, chia tohumu içeren ekmek yemenin, chia tohumu içermeyen ekmek yemeye kıyasla, sağlıklı yetişkinler arasında yemek sonrası kan şekerindeki artışları azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
Kiloyu Kontrol Etme: Chia tohumları, su emip şişer ve tokluk hissi sağlar. Bu da kilo kontrolüne yardımcı olabilir ve gereksiz atıştırmaları önleyebilir.
Kolay Kullanım: Chia tohumları sıvı ile temas ettiğinde jelatinimsi bir yapı oluşturur ve besinlere bir jel kıvamı kazandırır. Bu nedenle smoothie, yoğurt, salata veya ekmek üstü gibi birçok farklı yiyecek ve içecekle kolayca kullanılabilirler.
Chia tohumları, genel olarak güvenlidir ve birçok sağlık faydası sunar. Ancak, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara veya sindirim sorunlarına neden olabilir.