Hayatımız, yediklerimizin çevresinde şekilleniyor desek abartmış olmayız. Özellikle sağlığın devamlılığı için doğru beslenme sisteminin önemi sıklıkla vurgulanıyor. Fakat aslında günlük olarak tükettiğimiz birçok besin, sağlığınızı büyük oranda tehdit altında sokuyor. Bu nedenle farkında olmadan ağzınıza attığınız her şeye dikkat etmek büyük önem taşıyor.
Sadece yeme bozukluğu değil, günlük basit yeme alışkanlıkları da oldukça riskli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Örneğin; yüksek kolesterol, diyabet, obezite gibi rahatsızlıklara yakalanma ihtimali büyük oranda artıyor. İşte her gün sizi büyük tehditle yüz yüze bırakan o yiyecekler…
MARGARİN
Margarinin bu listede olmasının en büyük sebebi; kalp hastalıkları ile ilişkili olan yüksek trans yağ oranıdır. Kalp krizi dışında birçok sağlık soruna neden olan trans yağlar, az miktarda bile tüketseniz, insülin seviyesinin artmasını tetikliyor.
Tüm bunların yanı sıra emziren anneler için de oldukça tehlikeli. Yeni doğan bebeklerin besin ihtiyacının en önemli maddesi olan anne sütünün kalitesini düşürüyor.
Beyin, susuzluk hissini gidermek için tüketilen asitli içeceklerden tatmin olmaz. Üstelik içeriğindeki yoğun kalori oranı ile fazladan kalori almaya devam edersiniz.
İçeriğindeki fruktoz gibi yüksek miktarda şeker depolamasını tetikleyen maddeler, karaciğeriniz tarafından glikoza dönüştürülür. Fazla olan bu glikoz ise vücudunuzda yağ olarak birikmeye devam eder.
Fakat asitli içeceklerin dopamin salgılanmasını tetiklemesi ise bu içeceklere karşı vazgeçilmez bir tutku duymanıza neden olabilir.
Bu içeriklerin kombinasyonu, yüksek dozda alındığında oldukça büyük zararlara neden olur. Birçok yasadışı madde, sigara veya alkole benzer etkilerle yan etki ortaya çıkarabilir.
MEYVE SULARI
Çok sağlıklı olduğunu düşündüğünüz meyve suları, içeriğinde tahmin bile edemeyeceğiniz kadar büyük riskler barındırır.
Fazla kalori tüketiminde bulunmak istemeyenler, bol lifli gıdalar tüketerek kendilerini uzun süre daha fazla tok hissedebilirler.
Fakat beyaz ekmek, uzun süreli tokluk sağlamamasının yanı sıra ani kan şekeri yükselmesine neden olur. İnsülinin yükselmesi ile ortaya çıkan bu durum, sağlıklı bir insan sürekli aktif olmaması gereken hormonları salgılayarak zararlı etkilere neden olur.
TON BALIĞI
Ton balığı tüketimi, önceki dönemlerde tehlikeli olmasa da okyanusların kirlenmesiyle birlikte tehlikeli bir hal aldı. Doğru tüketilmeyen ve güvenilir kaynaklardan alınmaya ton balıkları içeriğinde yüksek oranda civa barındırır.
İŞLENMİŞ ET
Sosis, sucuk, jambon, salam… Tüm bunlar işlenmiş etler kategorisindedir ve birçok işlemden geçer. İşlenmiş et genellikle yüksek sodyum içeriği sebebiyle yüksek tansiyona ve diğer ciddi sağlık sorunlarına neden olur.
Bu etleri işlemek için kullanılan yüksek sıcaklıklar, bu maddenin oluşumunu etkiler ve kanserojen bir etki oluşturur.