Artrit, milyonlarca insanı etkileyen oldukça yaygın bir sağlık sorunu. Eklem iltihabının sık görülen formu olan bu hastalık, eklemlerin içindeki zarda (sinoviyumda) ve/veya diğer iç organlarda iltihaba yol açar. Üstelik neden olduğu ağrılar da yaşam kalitesini büyük oranda etkiler. Bu nedenle bazı besinleri, bu hastalıkla mücadelede kullanabilirsiniz.
Artrit, genellikle ileri yaşlardaki kişilerin sahip olduğu bir hastalık olarak nitelendirilse de aslında çok daha geniş bir yaş aralığını etkiler. Kadınlarda ve aile öyküsü olan kişilerde ise; daha sık görülebilir.
Artrit gibi romatizmal bir hastalığa sahip kişilerde nasıl bir beslenme sistemi uygulandığını dikkate almak önem taşıyor. Özellikle iltihaplanma oranını azaltabilecek besinler, eklem ağrılarını da büyük oranda hafifletebilmeyi sağlayabilir. İşte o mucizevi besinler…
SARIMSAK
Yemeklere kattığı lezzetin yanı sıra; adeta şifa deposu olan sarımsak, romatizma hastalarının da çaresi.
Soğan ve pırasa gibi şişliklere neden olan "sitokin fırtınasıyla" mücadele eden antiinflamatuar bir bileşik olan diyalil disülfür içerir. Bu sayede romatizmal hastalıklara karşı oldukça etkilidir.
ZERDEÇAL
Zerdeçal, içeriğindeki kurkumin sayesinde sitokinleri ve enzimleri bloke ettiği için artrit hastaları için oldukça faydaladır.
Özellikle Asya'da birçok yemekte kullanılan bu baharat, birçok besinle bir araya getirebilirsiniz. Karabiberle tüketildiğinde ise; emilimi artış gösterir.
Zencefil pek çok yemekte kullanılabilir ve bazı araştırmalar bunun aynı zamanda osteoartrit gelişimini durdurmaya da yardımcı olabileceğini ileri sürmektedir. Zencefili almanın bir başka yolu da onu kaynar su ile çay olarak içmektir.
KIRMIZI BİBER
Kırmızı biber, yemeklere ve soslara lezzet katarken, aynı zamanda antiinflamatuar özelliklere sahip olan kapsaisinoidler adı verilen bileşikleri içerir.