İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS), Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GERD), Crohn Hastalığı, divertikülit ve mide ekşimesi gibi birçok hastalık, daha ciddi sindirim sorunlarının ardındaki ana sebep olabilir. Fakat sağlıklı bir kişi de sindirim sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir.
Bu durum genellikle kişilerin diyetlerinde lif eksikliği veya probiyotik açısından zengin besinler içeren besinleri yeterince tüketmemek gibi durumlardan kaynaklanabilir. İşte bu sorunu ortadan kaldıracak o besinler...
YOĞURT
Laktik asit bakterileri fermente edilmiş sütün yoğurda dönüşmesi, kabızlığın çözümündeki en önemli gıdalardan biri. Sindirim sisteminizde yaşayan ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olan probiyotikler olarak bilinen dost bakterilere sahiptir. Probiyotikler bağırsaklarınızı sağlıklı tutan iyi bakterilerdir.
Yoğurt gibi yiyeceklerin tüketimini artırmak, bağırsağınızda doğal olarak bulunan probiyotiklerin sindirimini kolaylaştırabilir. Probiyotikler, kabızlık, ishal ve şişkinlik gibi sindirim bozukluklarına yardımcı olabilir. Ayrıca süt şekeri veya laktozun sindirimini iyileştirdiği gösterilmiştir.
ELMA
Çözünür bir lif içeren elmalar zengin pektin kaynağıdır. İnce bağırsağınızda sindirimi tamamlandıktan sonra, pektin dost bakteriler tarafından parçalanır. Kabızlık ve ishali gidermek için yaygın olarak kullanılır çünkü dışkı hacmini artırır. Ek olarak, bağırsak enfeksiyonları ve kolon iltihaplanması riskini azalttığı gösterilmiştir.
REZENE
Rezene, uzun yeşil saplı, soğanlı bir bitkidir. Yemeklere lezzet katmak için kullanılır. Bu bitkinin lif içeriği, kabızlığı önlemeye ve sindirim sistemini düzene sokmaya yardımcı olur. Sindirim sisteminin düz kaslarını gevşeten bir antispazmodik ajan da rezene içerir. Bu eylem, gaz, kramp ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarını azaltabilir.
KEFİR
CHIA TOHUMU
Chia tohumları tüketildiğinde midenizde jelatin benzeri bir yapı oluşur. Bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin gelişmesine yardımcı olurlar ve sağlıklı sindirime katkıda bulunurlar, bu da prebiyotiklerle aynı işlevi görür. Bağırsakların düzenli çalışmasına ve sağlıklı dışkıların oluşmasına da lif içeriği yardımcı olur.
PAPAYA
Papain, tatlı tropik meyve papayalarda bulunan bir sindirim enzimidir. Sindirim sürecinde protein liflerinin parçalanmasını kolaylaştırır. Diyetiniz için gerekli olmasa da protein sindirimini kolaylaştırabilir. Kabızlık ve şişkinlik gibi irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomları papain ile hafifletilebilir. Gastrointestinal kapasiteleri nedeniyle sıklıkla sindirim takviyelerinde ana enzim olarak kullanılır.
TAM TAHILLAR
Tahıllar, otsu bitkilerin tohumlarıdır. Tam tahıl olarak sınıflandırılabilmesi için endosperm, kepek ve tohum da dahil olmak üzere çekirdeğin tamamını içermelidir. Yulaf, kinoa, farro ve tam buğdaydan yapılan ürünler, lifli kepekli tahıllardan bazılarıdır. Bu tahıllardaki lif, sindirimi iki şekilde iyileştirebilir. İlk olarak, dışkıdaki lif hacmini artırır ve kabızlığı azaltabilir. İkincisi, bazı tahıl lifleri prebiyotiklere benzer şekilde işlev görür ve bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin beslenmesine yardımcı olur.
PANCAR
Pancar lif içerir. 136 gramlık bir fincan pancar 3.4 gram lif içerir. Lif, sindirimi kolaylaştırır ve sağlıklı bağırsak bakterilerini besleyen kolonunuza gider. Kavrulmuş, salatada karıştırılmış, salamura edilmiş veya bir smoothie'ye karıştırılmış hali, pancar yemenin en popüler yollarıdır.
ZENCEFİL
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Çözünmeyen lif için yeşil sebzeler mükemmeldir. Bu lif türü dışkınıza hacim katıyor ve bu da sindirim sisteminizin hızını artırır. Gastrointestinal sisteminizdeki kas kasılmalarını iyileştirerek kabızlığı azaltmak için yeşil sebzeler de magnezyum sağlar. Bu faydayı sağlayan en yaygın koyu yeşil sebzeler ıspanak, brokoli ve Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. 2016 yılında yapılan bir araştırma, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan alışılmadık bir şekeri ortaya çıkardı. Bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri güçlendirir. Bu şekerin sindirime yardımcı olduğu ve hastalıklara neden olabilecek bazı kötü bakterileri de öldürdüğü düşünülüyor.
LAHANA TURŞUSU
Laktik asitle fermente edilmiş kıyılmış lahanadan lahana turşusu yapılır. Fermantasyon sürecinin bir sonucu olarak probiyotik içerir. Araştırmaya göre, yarım fincan (71 gram) lahana turşusu porsiyonu 28 farklı bakteri suşu içerebilir. Bu bakteriler, iyi bakterileri besleyerek bağırsağınıza yardımcı olur. Lahana turşusunun cömert enzimleri ayrıca besinleri daha küçük, daha kolay sindirilebilir parçalara ayırır.
SOMON
Somon, vücudunuzdaki iltihabı azaltmak için harika bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. İnflamatuar bağırsak hastalığı olanlar, gıda intoleransları ve diğer sindirim sorunları olanlar genellikle bağırsaklarında iltihaplanma yaşarlar. Omega-3 yağ asitleri, bu iltihabı azaltarak sindirimi iyileştirebilir.
KEMİK SUYU
Hayvanların kemiklerini ve bağ dokularını kaynatarak kemik suyu üretilir. Kemik suyu jelatin, glutamin ve glisin amino asitlerinden oluşur. Sindirim sisteminiz bu aminoları sıvıya bağlar, böylece yiyecekler daha kolay sindirime girer. Bağırsak duvarları Glutamin ile korunur. Ek olarak, sızdıran bağırsak olarak adlandırılan sindirim sorununu ve diğer iltihaplı bağırsak hastalıklarını iyileştirdiği gösterilmiştir.
NANE
Nane, Mentha cinsinin bir bitki ailesine aittir ve dünyanın her yerinde yetişir. Nane yapraklarında bulunan uçucu yağlar, sindirim sorunlarını iyileştirdiği gösterilmiştir. Yağ, şişkinlik, mide rahatsızlığı ve bağırsak hareketi sorunları gibi IBS semptomlarını hafifletebilen bir bileşiktir. Yağın, sindirim sisteminizin kaslarını rahatlatarak sindirimi iyileştirebileceği düşünülüyor. Nane yağı, sindirim sistemini hızlandırarak hazımsızlığı kolaylaştırabilir, kabızlığa karşı da çözücü bir etki sunabilir.