Bağırsak sağlığı, genel vücut sağlığımız için büyük önem taşır. Ancak modern yaşam tarzı ve düzensiz beslenme, kabızlık gibi sindirim sorunlarını beraberinde getirebilir. Neyse ki doğanın bize sunduğu mucizevi besinler, bu sorunları çözmede etkili birer yardımcıdır. Özellikle sadece 1 kase tüketerek bağırsakları harekete geçiren ve tıkanıklığı gidermeye yardımcı olan bu besin, kabızlığa veda etmenizi sağlıyor. İşte detaylar!
Bağırsakları temizleyici özelliğiyle bilinen bu doğal şifa kaynağı, lif bakımından zengin yapısıyla sindirim sisteminizi destekler. Düzenli tüketildiğinde bağırsak tembelliğini giderir ve vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Üstelik hazırlaması son derece kolay! Günlük rutininize ekleyerek hem kabızlık sorununu ortadan kaldırabilir hem de genel sağlığınıza olumlu bir katkı sağlayabilirsiniz.
Peki, bu mucize besin nedir ve nasıl hazırlanır? İşte bağırsak sağlığınızı iyileştirmek için tüketebileceğiniz doğal çözümün tüm detayları…
Fıstık, bezelye ve mercimek gibi diğer baklagiller gibi, siyah fasulye de yüksek protein ve lif içeriği nedeniyle değerlidir.
SİYAH FASULYENİN FAYDALARI
KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR
Siyah fasulyelerdeki demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, manganez, bakır ve çinko, kemik yapısını ve gücünü oluşturmaya ve korumaya katkıda bulunur.
Kalsiyum ve fosfor kemik yapısında önemlidir, demir ve çinko ise kemiklerin ve eklemlerin gücünü ve elastikiyetini korumada önemli roller oynar.
Vücudun kalsiyum kaynağının yaklaşık %99'u, magnezyumunun %60'ı ve fosfor depolarının %85'i kemiklerde bulunur. Bu, bu besinleri diyetten yeterli miktarda almanın son derece önemli olduğu anlamına gelir.
ŞEKERİ DENGELER
Çalışmalar, yüksek lifli diyetler tüketen tip 1 diyabetli bireylerin daha düşük kan şekeri seviyelerine sahip olduğunu göstermiştir. Ek olarak, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri, lipitler ve insülin seviyeleri iyileşmiş olabilir. Bir fincan veya 172 gram (g) pişmiş siyah fasulye 15 g lif sağlar.
KALP HASTALIKLARINI ÖNLER
Siyah fasulyenin lif, potasyum, folat, B6 vitamini ve fitonutrient içeriği, kolesterol eksikliğiyle birleştiğinde kalp sağlığını destekler. Bu lif, kandaki toplam kolesterol miktarını düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
B6 vitamini ve folat, homosistein olarak bilinen bir bileşiğin birikmesini önler. Vücutta aşırı miktarda homosistein biriktiğinde, kan damarlarına zarar verebilir ve kalp sorunlarına yol açabilir.
Siyah fasulyede bulunan kuersetin ve saponinler de kalbi korumaya yardımcı olur. Kuersetin, ateroskleroz riskini azaltan ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünün neden olduğu hasara karşı koruyan doğal bir iltihap gidericidir.
Araştırmalar ayrıca saponinlerin kan lipid ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu ve bunun da kalbe ve kan damarlarına zarar vermesini önlediğini göstermektedir.
Siyah fasulyeler, DNA sentezinde ve onarımında rol oynayan ve DNA'daki mutasyonlardan kaynaklanan kanser hücrelerinin oluşumunu önleyebilen folat açısından zengindir.
Siyah fasulyelerdeki saponinler, kanser hücrelerinin çoğalmasını ve vücuda yayılmasını önler. Ancak siyah fasulyelerde bulunan selenyum, kanser hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olabilir. Araştırmacılar, kanser hücrelerini selenyumdan mahrum bırakarak onları öldürmenin yollarını arıyorlar.
SİNDİRİMİ DESTEKLER KABIZLIĞI ÖNLER
Siyah fasulyeler, lif içerikleri nedeniyle kabızlığı önlemeye ve sağlıklı bir sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca kolondaki sağlıklı bakteriler için yakıt sağlarlar.
İçerdikleri çözünür ve çözünmez lifler, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununu önlemeye yardımcı olur. Çözünür lifler su ile birleşerek bağırsaklarda jel benzeri bir kıvam oluşturur ve dışkının yumuşamasını sağlar. Bu da bağırsakların daha kolay ve düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Bunun yanı sıra siyah fasulyeler, bağırsak sağlığı için hayati öneme sahip olan probiyotik bakterilere de yakıt sağlar. Kolondaki faydalı bakteriler, siyah fasulyelerin liflerini fermente ederek kısa zincirli yağ asitleri (KZYA) üretir. Bu asitler, bağırsak duvarını güçlendirir, inflamasyonu azaltır ve genel sindirim sağlığını destekler.
KİLO KAYBINI DESTEKLER
Siyah fasulyelerdeki ve diğer bitkisel gıdalardaki diyet lifi, kilo kaybı ve kilo yönetiminde önemli bir faktördür. Lif oranı yüksek besinler, yemekten sonra tokluk hissini artırabilir ve iştahı azaltarak, kişinin daha uzun süre tok hissetmesini sağlayabilir ve dolayısıyla toplam kalori alımını azaltabilir.