Çoğunlukla kilo vermekle ilgili olarak tüketilen besinler, aslında bağırsak sağlığı için çok önemlidir. Bağırsak sağlığının iyileştirilmesi aynı zamanda genel sağlığın da iyileştirilmesini etkiler niteliktedir. Metabolizmayı hızlandırmaktan şişkinliği yok edebilmek için oldukça önemlidir. Bu nedenle tükettiğiniz gıdalara dikkat etmeniz önemlidir.
Lif temelli besinler tüketmek; sindirimin iyileşmesini sağlar, dengeli bir bağırsağın destekleklenmesine yardımcı olur ancak diğer besinler tam tersi etkilere yol açabilir.
Bu yiyecekler birtakım rahatsızlıkların yaşanmasına, kilo almaya ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir.
Sindirim problemlerinin önüne geçebilmek için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek önem taşır. Birtakım besin türleri, bağırsaklarda hasar oluşmasına yol açabilir ve sağlığın bozulmasına neden olabilir. İşte uzak durmanız gereken besinler…
HAMUR İŞLERİ
Simit, poğaça ve açma gibi hamur işleri, her ne kadar aşırıya kaçmadan tüketilebilecek kahvaltı seçeneklerinden olsa da çoğunlukla en yoğun işlenmiş gıdalar arasında bulunur.
Böylece iyi bir bağırsak sağlığı için uzak durulması gereken besinlerin ön sırasında yer alırlar.
Simit, poğaça ve açma gibi hamur işleri yüksek kalorili olmalarının yanı sıra düşük tok tutma kapasitesine sahiptirler.
Bu besinlerin üretimleri için ilave şeker kullanılır bu da bağırsak bakterilerinde dengesizliğe yol açarak sağlığın bozulmasına neden olur.
Bağırsak florasındaki bağırsak dengesinin bozulmasına sebep olarak kötü bağırsak bakterileri için beslenme şekli ile uygun ortamı meydana getirebilir.
KIZARMIŞ YİYECEKLER
Yağ, belirli türlerde ve dengeli oranda tüketildiği zaman temel besin kaynaklarından birisi olarak yer alır. Ancak kızartılmış yiyecekler, bağırsak sağlığı için risk oluşturan besinler arasında bulunur. Bu yiyecekler, sindirim sistemine zarar verir ve bağırsağın hareketlerinde istenmeyen değişiklikler oluşmasına yol açabilir.
Kızarmış yiyecekler, bağırsak bakterilerinin oluşabilmesi için uygun ortam oluşturur ve mide üzerinde de aynı şekilde olumsuz bir etkiye yol açabilir.
Bu tarz kızarmış besinleri tüketmek yerine, fırında ve ızgara pişirilmiş şekilde tüketmek faydalı olabilir.
DİYET YİYECEKLER
Diyet yiyecekler, düşük kaloriye sahip olduğu ve "sağlıklı" sanıldığı için sıklıkla tercih edilir. Ancak genellikle bu gıdalarda, içerisinde yer alan kalori miktarını ve ilave şeker oranını azaltabilmek için yapay tatlandırıcılar kullanılır. Bunun sonucunda bağırsak florası bozulabilir.
Diyet içecek ve diyet yoğurtlar gibi yiyecekler tüketmek yerine ilave şeker bulundurmayan ve doğal formdaki yiyecekler tüketebilirsiniz.
İŞLENMİŞ GIDALAR
Beyaz makarna, cips, tatlılar ve salam gibi işlenmiş gıdalar; kalori oranları nedeniyle kilo almaya neden olur. Ancak kilo alımının yanı sıra bağırsak sağlığının üzerinde de olumsuz etkileri bulunur.
Bu gıdaların; bağırsak sağlığını ve bağırsak bakterilerini iyileştirebilecek miktarda life sahip olmaması, bağırsakların önemli derecede zarar görmesine sebep olur.
İşlenmiş gıdaları tüketmek yerine doğal gıdalar tüketmek, cips yerine çiğ kuru yemiş ve meyveleri atıştırmalık olarak yemek vücuda fayda sağlar.