Yapılan çalışmalar bazı besinlerin kanserden diyabete birçok hastalığa şifa olduğunu ortaya çıkardı. Antitümör etkisi nedeniyle sağlığa faydaları saymakla bitmeyen, doğal ilaç olarak adlandırılan bu besin vücuda reset atarak yeniliyor aynı zamanda bağışıklığı güçlendiriyor. İşte mucizevi etkileri olan en şifalı besin ve faydaları…
Narın içeriğinde vitamin, asit, şeker, polisakkaritler, polifenoller ve mineraller bulunur. Çinko, magnezyum, fosfor ve demir bileşenleri açısından zengindir.
Soğuk havalarda nezle ve grip gibi hastalıkların kısa sürede geçmesine yardımcı olur. Salatalarda, yemeklerde, tek başına, soslarda ve meyve suyu şeklinde tüketilir.
Sadece 1 adet nardan yapılan nar suyu, günlük C vitaminin ihtiyacının yaklaşık olarak yarısını karşılar. İçeriğindeki polifenoller sayesinde ateş düşürücü ve ağrı kesici niteliği vardır. Yapılan bazı çalışmalara göre oldukça güçlü bir besin olan nar, antiinflamatuvar yani iltihap önleyici olarak kullanılabilir.
Narın içerisindeki C vitamini enfeksiyonlarla mücadele eder. Hücrelerdeki hasar oluşumunun önüne geçerek kanser çeşitlerine karşı korur. Ayrıca içerisinde yer alan antioksidanlar cilt tümörlerini önler.
KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI KORUR
Kalp hastalığının en yaygın sebeplerinden birisi kolesterol ile yağ birikmesidir. Nar tüketmek; damarların tıkanmasına neden olan kötü kolesterolün düşürülmesine destek olur ve iyi kolesterolün yükselmesine yardımcı olur. Böylece kalp krizi ve felç riskinin azalmasında etkili olur. Kan damarlarını koruyarak kan dolaşımını iyileştirir. Kalp ve damar sağlığını korur, damar sertliğini önler.
Yapılan çalışmalara göre, nar suyu tüketmek kolesterol birikmesinin ve damarlarda plak oluşturan köpük hücre oluşmasının azalmasına yardımcı olur.
Narın içeriğindeki bileşenler, vücuttaki insülin üretiminin artırılmasını sağlayarak kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olur.
BAĞIRSAKLARI GÜÇLENDİRİR
Palmitik asit sayesinde bağışıklığı güçlendirir. İltihap, mide ile bağırsak ülserine karşı etkilidir.
Antiviral ve antibakteriyel özellikleri sayesinde bağırsakların düzgün çalışmasına engel olabilecek zararlı mikroorganizmaları ve bakterileri ortadan kaldırabilir. Kabızlık ve şişkinlik problemini engelleyerek sindirim sisteminin sağlıklı olmasına destek olur.
Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre boyunca tok hissetmeye yardımcı olur. Böylece diyetlerde nar tüketmek kilo verme sürecine yardımcı olabilir.
İçeriğindeki flavonoid ile antosiyanin oranı sayesinde yeşil çayın 3 katı daha fazla antioksidan içerir.
Narın çekirdeklerindeki vitamin, antioksidanlar ve mineraller cildin genç kalarak güzelleşmesine yardımcı olur.
Ayrıca nar suyunun koyulaştırılmasıyla meydana gelen nar ekşisinin tümör oluşmasını engelleyici özelliği bulunur. Kalp ve damar hastalıklarını, diyabeti önlemeye yardımcı olur.
Antibakteriyel özelliği sayesinde kan şekerini dengeler.
UYARI: Diyabet hastalığı olan kişilerin kontrollü bir biçimde tüketmeye önem vermesi gerekir. Hamile kişilerin tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. Hassasiyeti ve alerjisi olan kişilerin kesinlikle tüketmesi tavsiye edilmez.