Tükettiğimiz besinlerde fazlasıyla katkı maddesi olduğu için, sağlığımız açısından oldukça zararlıdır. Ayrıca bu besinleri daha zararlı hale getiren bir durum daha bulunuyor. İşte bu zararlı maddelerden ve bize oldukça zarar veren yiyeceklerden uzak durmanızda fayda var. İşte sizler için detaylarını araştırdık…
Bisfenol, yaygın olarak kullanılan birçok yiyecek ve içeceğin plastik kaplarında ve metal kutuların iç astarında bulunan bir kimyasaldır.
MEME VE PROSTAT KANSERİNİ ARTIRIYOR
Yapılan çalışmalarda BPA'nın bu kaplardan dışarı sızabileceğini,içindeki yiyecek veya içeceklerin sızabileceğini göstermiştir.
BPA'nın, hormona yönelik reseptör bölgelerine bağlanarak östrojeni taklit ettiğine inanılmaktadır. Bu durum, hormon fonksiyonunu bozabilir.
TRANS YAĞLAR
Yapay trans yağlar, hidrojenin soya fasulyesi ve mısır yağları gibi doymamış yağlara pompalanarak katı yağlara dönüştürülmesi ile yapılır.
Yapılan çalışmalarda, trans yağ tüketiminin iltihaplanmaya ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı tespit edildi.
POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLAR
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'lar) çevresel kirleticiler olarak kabul edilir. Organik maddelerin yakılmasından kaynaklanırlar, fakat gıdalarda fazlasıyla bulunurlar.
Et yüksek sıcaklıklarda ızgara yapıldığında veya tütsülendiğinde, yağ sıcak pişirme yüzeylerine damlar ve etin içine sızabilen uçucu PAH'lar üretir.
Aslında, füme ve ızgara etler, gıdalardaki birincil PAH kaynaklarından biridir. Ancak PAH'lar birçok işlenmiş gıda türünde de bulunur.
Yüksek dozlarda kumarin, kanser ve karaciğer hasarı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Ancak, test ettirmeden tarçınınızın ne kadar kumarin içerdiğini bilmeniz mümkün değildir.
EKLENEN ŞEKERLER
Eklenen şekerler genellikle "boş kaloriler" olarak adlandırılır. Ancak şekerin zararlı etkileri bunun çok ötesindedir.
Yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi, fruktoz oranı yüksek şeker, obezite, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, yağlı karaciğer hastalığı ve kanser gibi birçok ciddi durumlara yol açabilir.
Yapılan bazı çalışmalarda, şekerin, beyinde ödül yollarını uyaran bir nörotransmitter olan dopamin salınımına neden olma yeteneğine bağladılar.
İlave şeker alımını azaltmak için soda ve meyve suları gibi şekerli içecekleri sınırlayın ve sadece ara sıra işlenmiş atıştırmalık yiyecekler ve tatlılar yiyin.
Birçok gıdada bulunan ilave şekerler, istenmeyen kilo alımına ve tip 2 diyabet, yağlı karaciğer hastalığı ve bir dizi başka kronik durumun gelişmesine katkıda bulunabilir.
BALIKLARDA CİVA
Balık son derece sağlıklı bir hayvansal proteindir, ancak bazı derin deniz balıkları bilinen bir toksin olan yüksek düzeyde cıva içerebilir.
Bu, denizdeki besin zincirinde yukarı doğru ilerleyen kirleticilerin bir sonucudur.