Minik birkaç meyvenin hayatınızı kökten değiştirebileceğini biliyor muydunuz? Muhteşem lezzeti, hafif ekşimsi - tatlı tadıyla tatlıların da vazgeçilmezi olan bir meyve, vücudunuzu baştan düzenleyebilecek kadar güçlü bir etki sunabilir. Nasıl mı? İşte cevabı…
Adeta süper besin olarak nitelendirilen bir meyve, özellikle hem bağışıklık sistemi hem de organlar için mucizevi bir etki sunabilir. İşte ayrıntılar…
Süper besin statüsüne gelmiş olan böğürtlen, düzenli olarak tüketildiğinde vücudunuzda beklemediğiniz etkiler sunar.
Böğürtlen, lif , vitamin ve mineral sağlamasının yanı sıra , güçlü hücresel koruyucu özelliklere sahip bileşikler olan antosiyanin pigmentlerinin en zengin kaynaklarından biridir.
Böğürtleni beslenmenize dahil etmek sağlığınıza özen göstermenin lezzetli bir yoludur ve bu meyveleri düzenli olarak tüketmek kalp hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilir .
Sadece bir fincan böğürtlen, bu önemli besin maddesinin Günlük Değerinin (DV) %28,5'ini karşılayan yaklaşık 8 gram (g) lif içerir.
Yüksek lifli bir diyet uygulamak, büyük bağırsaklarınızdaki yararlı bakterilerin büyümesini destekleyerek, sağlıklı bir bağırsak bariyerini destekleyerek ve düzenli ve rahat bağırsak hareketlerini teşvik ederek bağırsak sağlığınıza fayda sağlayabilir.
C VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİNDİRLER
Böğürtlen, hücreleri hasara karşı korumaya, bağışıklık sistemini desteklemeye ve sağlıklı cilt ve kan damarlarını korumaya yardımcı olan C vitamini açısından mükemmel bir kaynaktır.
100 gr böğürtlen genellikle 21 mg C vitamini sunarak, günlük hedefe ulaşmada büyük ilerlemeler sağlayacaktır.
2008 yılında yapılan bir araştırmada böğürtlenin, nar, yaban mersini ve ahududu ile birlikte yaygın olarak tüketilen tüm meyveler arasında en yüksek hücresel antioksidan aktivitesine sahip olduğu bulunmuştur.
FLAVONOİDLER İLE BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Flavonoidler, böğürtlenlere koyu mor rengini veren bitki kimyasalları olarak da bilinen fitonutrientlerdir.
Güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olmasının yanı sıra, bazı araştırmalar bunların tüketilmesinin kötü bir öksürük veya soğuk algınlığının semptomlarını hafifletebileceğini öne sürüyor.
Örneğin, Auckland Üniversitesi'nin 2015 yılında yaptığı bir araştırma, flavonoid içeren besinleri düzenli olarak tüketen kişilerin, tüketmeyenlere kıyasla soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından %33 daha fazla korunduğunu ortaya koydu.
Böğürtlen aynı zamanda meyvelerin koyu mor renginden sorumlu olan ve bize değerli sağlık yararları sağlayan güçlü bitki bileşikleri (polifenoller) olan antosiyaninlerin zengin bir kaynağıdır.
Böğürtlenler ayrıca flavonoller ve ellagitanninler de dahil olmak üzere faydalı ve koruyucu özelliklere sahip diğer bileşiklerin yüksek seviyelerine sahiptir.
2020 yılında yapılan ve altı farklı meyvenin (siyah frenk üzümü, kırmızı ahududu, kırmızı frenk üzümü, böğürtlen, bektaşi üzümü ve josta üzümü) toplam fenolik ve antosiyanin içeriklerini ve toplam antioksidan aktivitesini değerlendiren bir çalışmada, tüm meyveler arasında böğürtlenin en yüksek antioksidan ve antosiyanin seviyelerine sahip olduğu bulunmuştur.
BEYNİ KORUYOR
Zorlu bir sınav döneminde beslenmenizi iyileştirmek istiyorsanız beslenmenize dikkat etmek gerçekten yardımcı olabilir ve böğürtlen bu nedenle harika bir atıştırmalıktır.
Journal of Agriculture and Food Chemistry'de 2011 yılında yapılan bir çalışma, böğürtlen özütünün beyin üzerinde koruyucu bir etki sağlayabileceğini, yaşa bağlı hafıza kaybını önleyebileceğini ve hafızayı ve öğrenmeyi iyileştirebileceğini buldu.
Nutritional Neuroscience Dergisi'nin hayvanlar üzerinde yaptığı bir araştırma, böğürtlenin diyete düzenli olarak dahil edilmesinin hem motor hem de bilişsel işlevleri iyileştirdiğini ve bunun insanlar için de önemli olabileceğini buldu.
Eğer yabani böğürtlen toplamayı seviyorsanız, Avrupa Beslenme Dergisi'nin yaptığı bir araştırma ilginizi çekebilir; bu araştırmaya göre, yabani böğürtlen tüketmek, içeriğindeki zengin polifenol sayesinde beyin üzerinde koruyucu bir etki sağlayabilir.
Ayrıca böğürtlenin beyin fonksiyonlarında önemli rol oynayan manganez minerali açısından da iyi bir kaynak olduğunu belirtmekte fayda var; bu mineralin eksikliğinde epilepsi gibi rahatsızlıkların riskinin arttığı tespit edilmiştir.
Böğürtlen, kardiyovasküler sistemin iyi çalışmasını destekleyen C vitamini ve potasyum açısından zengindir.