Kendinizi sürekli olarak yorgun hissediyor ve ne kadar uyursanız uyuyun dinlenemiyorsanız bu durumun ardında bir mineral eksikliği yatıyor olabilir. Magnezyum, vücudumuz için en önemli besinlerin başında yer alan, eksikliği kendimizi yorgun ve stresli hissetmemize neden olan bir mineraldir. Bu nedenle yeterli miktarda alınması büyük önem taşımaktadır. Eğer magnezyum eksikliği yaşıyorsanız sizin için tüketebileceğiniz yiyecekleri derledik.
Magnezyum, tam tahıllar, kabuklu yemişler, tohumlar, baklagiller ve çeşitli meyve ve sebzeler dahil olmak üzere çeşitli besleyici yoğun gıdalarda bulunur.
Vücudunuzdaki yüzlerce kimyasal reaksiyona dahil olur ve sağlığınızı korumanıza yardımcı olur, ancak birçok insan günlük alınması gereken değeri tüketmediği fark etmez.
Bunun sonucunda ise yorgunluk, halsizlik, vücut ağrıları ve hatta ilerleyen süreçte tip 2 diyabet gibi kronik rahatsızlıklar yaşayabilirler.
İşte magnezyum eksikliğini bitirmek için tüketebileceğiniz magnezyum zengini yiyecekler…
28 gram bitter çikolatanın içerisinde önerilen günlük miktarının %15'i olarak 65 mg içinde 65 mg magnezyum ile en zengin kaynaklarından biri olarak yerini almaktadır.
Bitter çikolata ayrıca demir, bakır ve manganez bakımından yüksektir ve bağırsaktaki faydalı bakterileri beslemeye yardımcı olabilecek prebiyotik lif içerir.
Dahası, yararlı antioksidanlarla yüklüdür. Bunlar, hücrelerinize zarar verebilecek ve hastalığa yol açabilecek zararlı moleküller olan serbest radikalleri etkisiz hale getirebilir.
AVOKADO
Avokado inanılmaz derecede besleyici bir meyve ve lezzetli bir magnezyum kaynağıdır. Bir orta boy avokado, Günlük Değer'in (GD) %14'ü olan 58 mg magnezyum sağlar.
Avokado ayrıca potasyum, B vitaminleri ve K vitamini bakımından da yüksektir. Ayrıca çoğu meyvenin aksine, özellikle kalp sağlığına sahip tekli doymamış yağ bakımından zengindir.
Ayrıca avokado mükemmel bir lif kaynağıdır. Aslında, bir avokadodaki karbonhidratların çoğu liften gelir, bu da avokadonun sindirilebilir karbonhidratların arasında yer almasını sağlar.
Özellikle magnezyum açısından yüksek olan kuruyemiş türleri arasında badem, kaju fıstığı ve Brezilya fıstığı bulunur.
Örneğin 28 gramlık bir kaju porsiyonu 83 mg magnezyum veya günlük ihtiyacın %20'sini içerir.
Çoğu kuruyemiş aynı zamanda iyi bir lifi ile tekli doymamış yağ kaynağıdır ve diyabetli kişilerde kan şekeri ve kolesterol düzeylerini iyileştirdiği gösterilmiştir.
BAKLAGİLLER
Baklagiller, mercimek, fasulye, nohut, bezelye ve soya fasulyesini içeren, besin açısından yoğun bir bitki ailesidir.
Magnezyum da dahil olmak üzere birçok farklı besin açısından çok zengindirler.
Örneğin, 1 fincan (172 g) pişmiş siyah fasulye porsiyonu, GD'in %29'u olarak etkileyici bir miktarda 120 mg magnezyum içerir.