Yüksek tansiyon, kalp-damar sorunları, felç ve böbrek hastalıkları dahil olmak üzere birçok hayati risk taşıyan hastalığın riskinin artmasında en büyük sebeplerinden biridir. Fakat belirtilerini genellikle ilerleyen aşamalarda verdiği için erken teşhis genellikle mümkün olmuyor. Bununla birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, yüksek tansiyon geliştirme riskini azaltabileceğini gösteriyor. Yapılan yeni bir çalışma ise diyetinize ekleyeceğiniz farklı protein kaynaklarının bu sorunun çözümünde kilit noktası olabileceğini gösteriyor.
Beslenme, yüksek tansiyon konusunda en önemli sebeplerden biridir. Doymuş yağ ve sodyum, en büyük tehlikeleri oluşturur. Protein ise arginin içeriği nedeniyle kan damarlarını gevşeterek kan basıncını düşürebilir.
Ancak yapılan yeni bir çalışmanın bulguları, tek bir gıdadan elde edilen proteinin aksine, kişinin diyetine daha geniş çeşitlilikte protein kaynakları dahil etmenin önemli olabileceğini gösterdi.
Çin'deki Nanfang Hastanesi Böbrek Hastalığı Ulusal Klinik Araştırma Merkezi'nden araştırmanın yazarlarından Xianghui Quin, beslenmenin hipertansiyona karşı kolayca erişilebileceği ve etkili bir önlem olabileceği konusunda uyarıyor.
Yağ ve karbonhidratlarla birlikte protein üç temel makro besinden biridir. Hipertansiyon konusunda yayınlanan çalışmalardan biri, 1997 ile 2015 yıllar arasında Çin Sağlık ve Beslenme anketine katılan Çin'deki yaklaşık 12.200 yetişkinin sağlık bilgilerini inceledi.
ScienceDaily'ye göre anket, art arda üç 24 saatlik diyet hatırlamasında diyet alımını ve bir ev gıda envanterini ölçtü. Ankette bildirilen sekiz protein kaynağı, tam tahıl, rafine tahıllar, işlenmiş kırmızı et, işlenmemiş kırmızı et, kümes hayvanları, balık, yumurta ve baklagillerdi.
Katılımcılar, bu besinlerden kaç tanesini beslenmelerine diyetlerine dahil ettiklerine bağlı olarak çeşitli puanlar aldı. Ekip, bu çeşitlilik puanlarına dayanarak hipertansiyon riskini değerlendirmek için yola çıktı.
Sonuçlar, katılımcıların %35'inden fazlasının takip döneminde yeni başlangıçlı yüksek hipertansiyon geliştirdiğini ortaya koydu.
Protein alımı için en düşük çeşitlilik puanına sahip katılımcılarla karşılaştırıldığında, en yüksek çeşitlilik çekirdeğine sahip olanların yüksek tansiyon geliştirme riski yüzde %66 daha düşüktü.
Araştırmacılar, alınan protein miktarını göz önünde bulundurarak, toplam proteini en az tüketenlerin ve en çok yiyenlerin en yüksek hipertansiyon riskine sahip olduğunu keşfetti. Çalışma gözlemsel olduğundan, protein alımı ile hipertansiyon riski arasında nedensel bir ilişki olduğunu doğrulayamadı.
Araştırmanın yazarı; kalp sağlığı mesajı, tek bir diyet proteini kaynağına odaklanmak yerine çeşitli farklı kaynaklardan gelen proteinlerle dengeli bir beslenmeye sahip olmanın yüksek tansiyon gelişimini önleyebileceğini belirtti.
Kan basıncı üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle dile getirilen diğer besinler arasında magnezyum ve potasyum bulunuyor. Journal of Clinical Hypertension'da yayınlanan bazı araştırmaların magnezyum ve potasyum alımının artmasıyla birlikte sodyum alımının azaltılması, kan basıncında düşürmede tek mineral alımından daha etkili olduğunu ve genellikle hipertansiyon tedavisinde tek bir hipertansif ilaç kadar etkili olduğunu ortaya koyuyor.