Kahve keyfi yaparken, bir anda makinenizin çalışmadığını, kahvenin tadını bozduğunu veya performansında düşüş olduğunu fark etmek oldukça can sıkıcı bir durumdur.
Bu nedenle kahve makinesini temizlerken hangi adımların doğru hangilerinin de yanlış olduğunu bilmek faydalıdır.
MAKİNEYİ TEMİZLERKEN BUNLARDAN UZAK DURUN!
Türk kahvesi makinelerinin iç yüzeyi, özel materyallerle kaplıdır ve bu kaplama kahvenin ısısını dengeleyerek lezzetini korumasını sağlar.
Birçok kişi cezvenin içerisinde kalan tortuları çıkarmak için sert sünger veya fırça ile temizlemenin bir sorun teşkil etmeyeceğini düşünür.
Ancak bu, kahve makinesi temizliğinde yapılan en yaygın ve ilk hatadır. Makinenin içerisini sert materyallere sahip bir sünger veya fırça ile temizlemek kaplamanın çizikmesine neden olur.
Zamanla işlevini kaybeden kaplama, makinenin performansının düşmesine ve kahvenin daha acı kokulu bir hale gelmesine neden olabilir.
HENÜZ SOĞUMAMIŞ CEZVEYİ SOĞUK SUYA TUTMAYIN
En sık yapılan hatalardan bir diğer ise cezveyi daha sıcakken soğuk suyun altına tutmaktır. Bu durum, metal yüzeyde şok etkisi yaratacağından ani ısı farkı ile cezvenin tabanı yorulur ve çatlamalar meydana gelebilir.
Bu hata ilk zamanlarda kendini belli etmese de ilerleyen kullanımlarda makinenin tabanı ısıyı eşit şekilde dağıtamamaya başlayabilir.
TELVEYİ SERT KAŞIKLA KAZIMAYIN
Bir diğer yanlış uygulama ise cezvenin dibine yapışan telveyi sert bir kaşıkla kazımaya çalışmaktır.
Bıçak veya spatula ile yapılan bu temizlik, iç kaplamanın çizilmesine neden olabilir. Çizikler gözle görülmese bile uzun vadede suyu ve kahve yağını içine hapseder.
Kahvenin içerisinde fark edilmeyen kalıntılar birikmeye başlar. Mutfak aletlerinin ömrünü uzatmanın en iyi yolu günlük bakımda doğru yöntemleri uygulamaktan geçer.
CEZVEYİ TAMAMEN SUYA SOKMAYIN
Uzmanların özellikle uyardığı tehlikeli davranışlardan bir diğeri ise cezveyi tamamen suyun altına sokmaktır.
Türk kahvesi makinelerinin alt yüzeyinde ısı sensörleri ve metal temas noktaları bulunur. Bu bölümün suyla temas etmesi elektronik aksamı etkileyebilir. Bunun sonucunda ise su tabana sızdığında oksitlenme başlayabilir.
Uzmanlar, cezveyi yıkamadan önce soğumasını beklemenizi, ardından yumuşak bir sünger veya ılık su ile temizlemeniz gerektiğini belirtiyor.
Basit gibi görünen bu adımlar, makinenizin performansını korumasını sağladığı gibi her an taze ve lezzetli kahve içmenizi sağlar.