Kahve, mutfağımızda en sık bulunan içeceklerden biri. Birçoğumuz evde kahve tüketmesine rağmen birkaç adımı yanlış yapabiliyor. Birçok kişi evde yaptığı kahvenin kafelerde içtiğinden daha kötü olduğunu düşünüyor. Kahve geliştirme uzmanı Leslie Wolford'a göre bu farkın nedeni, kahve çekirdeklerinin nasıl saklandığıyla doğrudan ilgili.
"Kahve, tıpkı taze sebze ve meyve gibi hassas aromalara sahiptir," diyen Wolford, "yanlış saklama koşulları kahvenin lezzetini bozar" uyarısında bulunuyor. Peki kahve çekirdekleri buzdolabında mı, dondurucuda mı yoksa kilerde mi saklanmalı? İşte kahve uzmanlarından altın değerinde tavsiyeler:
ODA SICAKLIĞINDA, IŞIK GEÇİRMEYEN KUTULARDA SAKLAYIN
Wolford, kahvenin lezzetini bozan dört temel faktör olduğunu söylüyor: oksijen, ısı, ışık ve nem. Bu etkenlerden korunmak için kahve çekirdeklerini ışık geçirmeyen, hava almayan kaplarda ve oda sıcaklığında saklamak gerekiyor. Eğer çekirdekleri orijinal ambalajında tutacaksanız, paketteki havayı tamamen boşaltıp ağzını sıkıca kapatmak önemli.
Kahve paketi açıldıktan sonra bir hafta içinde tüketilmesi öneriliyor. Bu yüzden büyük paketler almak yerine daha küçük boyutlarda ve sık alışveriş yapmak lezzeti korumanın anahtarı. Kahve uzmanı Alysse Wishart da bu görüşe katılıyor ancak iyi kapatılmış bir kahve paketinin aylarca dayanabileceğini belirtiyor. Yine de açıldıktan sonra en fazla 30 gün içinde tüketilmesi ideal.
BUZDOLABI VE DONDURUCUYA DİKKAT
Wolford, kahve çekirdeklerinin buzdolabında saklanmasını önermiyor. Çünkü çekirdekler, buzdolabındaki diğer yiyeceklerin kokusunu emerek tadını bozabiliyor. Ayrıca sıkça buzdolabından çıkarılıp tekrar konulması, yoğuşmaya neden olarak kahvenin erken bayatlamasına yol açıyor.
ÖĞÜTÜCÜNÜN HAZNESİNE SAKLAMAYIN
Wishart ayrıca kahve çekirdeklerinin öğütücünün haznesinde tutulmasını da önermiyor. Bu hazneler genellikle şeffaftır ve hava geçirmez değildir. Ayrıca kahve çekirdeklerinin doğal yağları burada birikerek zamanla acı, bayat bir tat bırakabilir.
ÖĞÜTÜLMÜŞ KAHVE DAHA HIZLI BAYATLAR
Eğer öğütülmüş kahve kullanıyorsanız, aynı şekilde hava geçirmez, ışık almayan bir kapta saklamalısınız. Ancak uzmanlara göre, kahve öğütüldüğü anda aromatik bileşenlerini kaybetmeye başlar. Bu yüzden mümkünse kahveyi çekirdek olarak alıp demlemeden hemen önce öğütmek en lezzetli sonucu verecektir.
KAHVENİN BAYATLADIĞINI NASIL ANLARSINIZ?
Kahvenin bayatladığını anlamanın ilk yolu kokudur. Aroma kaybolmaya başladığında, çekirdeklerin tadı da zayıflar. Çekirdekler ilk alındığında parlakken zamanla matlaşır. Ancak en net belirti, kahvenin tadının karton gibi gelmesidir. Bu durumda yeni bir paket açmanın vakti gelmiştir.