Roza
  • YAŞAM
  • SAĞLIK
  • GÜZELLİK
  • YEMEK TARİFLERİ
  • ASTROLOJİ
Haberler Roza Haberleri Mutfak Sırları Haberleri İftarda Siirt’teyiz! Güneydoğu'nun lezzet şöleni

İftarda Siirt’teyiz! Güneydoğu'nun lezzet şöleni

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Siirt mutfağının kapıları aralanıyor. Güneydoğu Anadolu'nun lezzetli hazineleriyle dolu bu mutfağın eşsiz tatları, damakları şenlendirmeye hazır. İncelikle hazırlanmış et yemeklerinden, yöresel baharatlarla zenginleştirilmiş pilavlara kadar birbirinden lezzetli tariflerle dolu olan Siirt mutfağı, Türkiye'nin gastronomi haritasında unutulmaz bir yere sahip. Haydi, Siirt mutfağının enfes tatlarını keşfetmeye birlikte başlayalım!

Giriş Tarihi: 30.03.2024 16:08 Güncelleme Tarihi: 30.03.2024 16:35
ABONE OL
İFTARDA SİİRT’TEYİZ! GÜNEYDOĞU’NUN LEZZET ŞÖLENİ
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Siirt mutfağına konuk oluyoruz. Türkiye'nin her şehrinde olduğu gibi Siirt ilinin de kendine has yöresel lezzetleri var. Güney Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Siirt; bulunduğu coğrafi şartlar nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahip. Bu ilimiz sebzelerden et yemeklerine, salatalardan tatlılara kadar farklı türlerdeki lezzetleri ile diğer şehirlerden ayrılıyor.




İSMEYKET

MALZEMELER
  • Yarım kilo orta yağlı et veya kıyma
  • 4-5 orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karbonat veya maya
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 5-6 su bardağı un
  • Aldığı kadar su
YAPILIŞI: İnce kıyılmış soğan, ufak doğranmış et ve baharatlar çiğ olarak karıştırılır. Un ve maya da eklenir. Su yavaş yavaş eklenip hamur yapılır. Hamurlar istenilen şekillere getirilip kızgın yağda kızartılır.




EKŞİLİ ARAP DOLMASI

MALZEMELER
  • 10-12 adet kuru biber
  • 10-12 adet kuru patlıcan
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 1.5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağından fazla zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kuru nane
  • Kaynar su
SUMAKLI SU İÇİN:
  • Yarım çay bardağından biraz fazla tane sumak
  • 2 çay bardağı sıcak su

YAPILIŞI: Önce kuru dolmalarımızı kaynar suda 5-6 dakika kadar haşlıyoruz ve biraz yumuşayıp şişince altını kapatıp, suyunu süzüp bekletiyoruz. Ardından sumağı küçük bir süzgece koyup üzerine sıcak su ilave ediyoruz ve ekşisini suya salması için bekletiyoruz. Sonra bir kaba önceden yıkadığımız pirinci, ince doğranmış soğanı, küçük doğranmış biberleri, püre haline getirdiğimiz domates ve kıydığımız maydanozları ekliyoruz. Sebze aşaması bitince salçaları ve baharatları ilave ediyoruz. En son yağını da ekleyip eşit olarak dağılacak şekilde harmanlıyoruz. Ardından dolmalarımızı doldurmaya başlıyoruz. Doldurduktan sonra ağızlarını hafifçe bastırarak yapıştırıyoruz. Hepsini tencereye diziyoruz. Üzerine biraz sıvı yağ gezdiriyoruz. Son olarak yarısı su, yarısı sumaklı su olacak şekilde suyla tencereyi dolduruyoruz. Ardından üzerine bir tabak koyup orta ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişiriyoruz.



KİTEL

MALZEMELER

  • 1/2 kg. ince bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • Tuz
  • Ilık su
  • 2 adet soğan
  • 300 gr. orta yağlı kıyma
  • Birkaç dal maydanoz
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ ya da margarin
  • 1 tatlı kaşığı reyhan
  • Karabiber
  • Pul biber

YAPILIŞI: Bulgur, irmik su ve tuzu derin bir kaba alın. Bulgur tüm sertliğini kaybedip yumuşayana kadar elinizle su ekleyerek yoğurun. İç malzeme için soğanı yağda kavurun. Kıymayı ekleyip pişirin. Baharat ve tuzu ekleyin. Bulgurlara şekil verip içine kıymalı harcı ekledikten sonra suda haşlayarak pişirin.



PERDE PİLAVI

MALZEMELER
İÇ PİLAVI İÇİN:

  • 1 kase pirinç
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 2 kase tavuk suyu
  • 2 adet tavuk budu
  • Kuş üzümü
  • Karabiber
  • Tuz
YAPILIŞI: İlk olarak tavukları haşlıyoruz. Sonrasında tavuk suyuyla pilav yapıyoruz. Margarini pilav tenceresinde eritip, yıkayıp suyunu iyice süzdüğümüz pirinçleri yağda 3-4 dakika kadar kavuruyoruz. Haşladığımız tavukların suyundan iki kasesini pirinçlerin üzerine ekliyoruz, yarım yemek kaşığı da tuz ilave ederek kapağını kapatıyoruz. Pilav tam olarak pişmeden, hâlâ diriyken ocaktan alıyoruz. Didiklediğimiz tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilav ile harmanlıyoruz. Hamur için tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Hamuru biri küçük, biri büyük iki parçaya ayırıyoruz. Büyük olanı 3 mm. kalınlığında açıp kabın tabanına kenarlarını kapatacak şekilde yerleştiriyoruz. İçine pilavı boşaltıyoruz. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatıyoruz. 200 derece ısıtılmış fırında perde pilavını kızarana kadar pişiriyoruz. Ters çevirip servis ediyoruz.

  • Veri Politikası
  • Sağlık Haberleri
  • Yaşam Haberleri
  • Güzellik Haberleri
  • Diyet
  • Rüya Tabirleri
  • Aile Haberleri
  • Kadın Sağlığı
  • Erkek Sağlığı
  • Çocuk Sağlığı
  • Cinsel Sağlık
  • Ruh Sağlığı
  • Dünya Haberleri
  • Moda Haberleri
  • Dekorasyon
  • İlişkiler
  • Makyaj
  • Cilt Bakımı
  • Saç Bakımı
  • El Ve Ayak Bakımı
  • Estetik
  • Hafta Hafta Gebelik
  • Hamilelik
  • Bebek Haberleri
  • Çocuk Haberleri
  • Egzersizler
  • Beslenme Haberleri
  • Erkek İsimleri
  • Kız İsimleri
  • Adet Hesaplama
  • Gebelik Hesaplama
  • Yükselen Burç Hesaplama
  • İnternet Reklam
  • Gizlilik Bildirimi
  • Künye/İletişim
  • E-Gazete
  • Arşiv
  • RSS
  • Haber
    1. Gündem
    2. Dünya
    3. Son Dakika
    4. Yerel Haberler
    5. Tüm Manşetler
    6. Zaman Tüneli
    7. Ansiklopedi
  • Spor
    1. Ziraat Türkiye Kupası
    2. Futbol
    3. Spor Toto Süper Lig
    4. Şampiyonlar Ligi
    5. UEFA Avrupa Ligi
    6. Milli Takım
    7. Canlı Skor
    8. Basketbol
    9. Voleybol
    10. Tüm Sporlar
    11. Transfer
    12. Spor Magazin
  • Ekonomi
    1. Güncel Piyasalar
    2. Canlı Borsa
    3. Altın Fiyatları
    4. Dolar Kuru
    5. Euro Kuru
    6. Emlak
    7. Sarı Sayfalar
    8. Gazete İlanlar
  • Resmi İlanlar
  • Sigorta
  • Finans
    1. Borsa
    2. Döviz
    3. Altın
    4. Kripto Para
    5. Tahvil-Bono
  • Apara
  • Tarım
  • Hayatın İçinden
    1. Yaşam
    2. Teknoloji
    3. Turizm
    4. Memur
    5. Kadın
    6. Güzellik
    7. Moda
    8. Otomobil
    9. Eğitim
    10. Namaz Vakitleri
    11. Hava Durumu
    12. Yemek Tarifleri
    13. Rüya Tabirleri
    14. Erkek & Kız İsimleri
    15. Ramazan
    16. Yol Durumu
  • Eğlence
    1. Günaydın Magazin
    2. Kültür Sanat
    3. Medya
    4. Astroloji
    5. Oyun
    6. Televizyon
    7. Güzel Sözler
    8. Şans Oyunları
    9. Bulmaca
  • Multimedya
    1. Galeri
    2. Sabah TV
    3. Diziler
    4. Gözleri KaraDeniz
    5. Aşk ve Gözyaşı
    6. Aynadaki Yabancı
    7. Can Borcu
    8. Kuruluş Orhan
  • Ekler Bölgeler
    1. Ekler
    2. Cumartesi
    3. Pazar
    4. Günaydın
    5. Kitap
    6. Ankara Başkent
    7. Yerel Haberler
  • Yazarlar
    1. Sabah
    2. Spor
    3. Günaydın
    4. Perspektif
    5. Cumartesi
    6. Pazar
    7. Bölgeler
    8. Tüm Yazarlar
    9. Çizerler
    10. SİZİNKİLER
    11. PİJAMA AİLESİ
    12. HAYATA DAİR
  • Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası Ziraat Türkiye Kupası
  • A Haber Canlı Yayın AHaber Canlı İzle
  • APara Canlı Yayın APara Canlı İzle
  • Aspor Canlı Yayın Aspor Canlı İzle
  • Atv Canlı Yayın Atv Canlı İzle
  • A2 Canlı Yayın A2 Canlı İzle
  • Vavtv Canlı Yayın Vav TV Canlı İzle
  • Üyelik İşlemleri Üyelik İşlemleri
    1. Üye Girişi
    2. Üye Ol
    3. Çıkış
    4. Bildirimleri Aç / Kapat
  • Künye / İletişim
  • Bize Ulaşın