Omega 3, vücut tarafından üretilemediği için besinler veya takviye edici haplar yoluyla alınabilir. Çoklu doymamış yağ asitlerindendir ve kendi içinde gruplara ayrılır. Çoğunlukla deniz ürünlerinden elde edilse de bitki kaynaklı Omega 3 yağ asitleri de bulunur. Keten tohumu, soya fasulyesi ve cevizde yüksek oranda vardır. Sağlık açısından önemli olan Omega 3 ne zaman içilir, ne zaman alınmalı, aç mı tok mu içmek gerekir merak edilen noktalardır.
Sağlık için önemli bir çoklu doymamış yağ asidi olan Omega 3'ün, kalp hastalıkları riskini azaltmak, göz sağlığını korumak, enfeksiyon oluşumunu önlemek, beyin sağlığını desteklemek, dikkat eksikliğini azaltmak, depresyonu önlemek ve cilt sağlığını korumak isteyenler tarafından kullanılması tavsiye edilir. İnsan vücudu, bu yağ asidini kendiliğinden üretemediği için dışarıdan almaya muhtaçtır.
Özellikle yetersiz beslenme veya diyet söz konusu olduğunda ideal oranda Omega 3 almak zorlaşabilir. Böyle bir durumda, doktor kontrolünde takviye edici kapsüller kullanılmalıdır. Genel olarak günlük alınması gereken Omega 3 miktarı, 1-3 gramdır ve bu uzman doktorun tavsiyesine göre değişebilir. Günün her saati kullanılabilse de yemek yerken alınmasının daha faydalı olduğu söylenebilir. Sabah kahvaltısında veya akşam yemeğinde içmek, metabolizmanın da daha hızlı çalışmasını sağlar.
Hücre zarları için önemli bir doymamış yağ asidi olan Omega 3, kalp ve damar sağlığını desteklemekten beynin korunmasına kadar pek çok faydası bulunur. Eksikliğini ise çeşitli belirtiler ile anlamak mümkündür.
Vücudun ihtiyaç duyduğu Omega 3'ü alabilmek için takviye edici kapsül ve tabletlerin haricinde beslenme düzenine de dikkat edilmesi gerekir. Omega 3 açısından zengin olan besinler arasında, somon, orkinos, ringa, alabalık ve sardalye gibi balık türleri ile bazı kabuklu deniz canlıları bulunur. Ek olarak, krill yağı ve mikroalg yağı da yüksek miktarda Omega 3 içerir. Hayvansal kaynakların dışında, ceviz, fındık, keten tohumu ve yağı, soya, chia tohumu, kanola yağı, ıspanak, lahana ve semizotu gibi bitkisel kaynaklardan da yararlanılabilir.