Hafif ve lezzetli bir sebze olan bamya genellikle çorba olarak sofralarımızda yer alır. Bamya, kış aylarında yetişmediği için bireyler genellikle kış aylarında tüketebilmek için birçok sebzede yaptığı gibi bamyayı da kurutarak saklamaktadır. Bamya kurutmadan evvel bir takım püf noktaları bilirseniz son derece lezzetli ve uzun süre tüketebileceğiniz bamya kurularınız olabilir. Bamya nasıl kurutulur, ipe dizmeden nasıl kurur ve kurtlanmaması için ne yapılır sorularına dair detaylara değindik.
Sofralarımızın güzel lezzetlerinden biri olan bamyayı özellikle kış aylarında taze olarak bulmak imkansız. Kış aylarında birçok markette kuru ve konserve olarak bulunan bamyayı evlerde de kurutup muhafaza etmek mümkün. Bamya kurutma işlemi sanıldığının aksine çok da zor bir işlem değildir. Kurutulmak istenen bamyalar önce güzel bir yıkamadan geçtikten sonra sapları ayıklanır (bu işlem yapılırken dikkat edilmesi gerekir, sapları ayıklarken sebzenin gövdesinin kesilmemesi gerekir). Temizlenip ayıklanan bamyalar pamuklu halk arasında yorgan ipi olarak bilinen ipe dizilir. Dizme işlemi yaparken ne çok kalın ne de çok ince iğne kullanılmalıdır, iğne bamyanın sap kısmından batırılıp yine sap kısmından çıkarılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta, bamyaların hepsinin eşit kuruması için ipe çok sıkı aralıklarla dizilmemelidir. İpe dizilmiş olan bamyalar hava alan, aydınlık ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir yere asılmalıdır. Bu şekilde bamyalar, ortalama 7-10 gün içerisinde kurumuş olacaktır. Kuruyan bamyaları mümkünse önce bez bir torbaya, sonra bez torbayla birlikte nem ve hava almayan bir saklama kabına koyulmalıdır.
Bamya kurusu yapmak için ille de ipe dizme işlemi yapmaya gerek yok. Kurutacak alanı müsait olmayanlar da püf noktalara dikkat ederek gayet güzel bamya kurularına sahip olabilir. İpe dizmeden bamya kurutmak için ayıklanan ve temizlenen bamyaları iyice kuruladıktan sonra fırın tepsisine dizerek 50 derece ısıdaki fırında 2-3 saat kurutabilirsiniz. Bu işlem yapılırken ara ara bamyalar karıştırılmalı, fırın ısısısın 50 derecenin üzerine çıkmadığı kontrol edilmelidir. Diğer bir yöntem ise temiz bir örtü üzerinde gün ışığı alan, nemsiz ve havadar bir alanda kurutma işlemidir. Bu işlemde de bamyalar ara ara karıştırılmalıdır, ortalama 10 gün içerisinde bamyalar kuruyacaktır.
Bamyaların kurutulduktan sonra ve kurutma işleminde kurtlanmaması için mutlaka bamyaların temizlenmesi, içerisinde yaralanmış bamyaların atılması gerekmektedir. Bamyaların kurutulurken hava alan, nemsiz ve gün ışığı alan bir yerde olması gerekir. Kuruduktan sonra ise kurtlanma olmaması için bamyaların nemsiz, kuru, serin ve güneş ışığından uzak bir yerde muhafaza edilmelidir.