Mevsiminde toplanan meyvelerin toz şeker, limon tuzu ve tereyağı gibi malzemelerle birleştirilmesi sonucunda doğal reçel hazırlanabilir. Çilek reçeli de sıralanan bu malzemelerle hazırlanan ve meyveler toz şekerle birlikte bir gece boyunca tencerede bekletildikten sonra kaynatılarak yapılan bir gıdadır. Bu ev yapımı gıdanın hazırlanmasına yönelik olarak yanıtlanması gereken kritik soru ise çilek reçeline su konulur mu şeklindedir.
Çilek reçeli genelde bol suyla yıkanmış taze çilekler, şeker, limon tuzu ve tereyağı gibi malzemelerle hazırlanan bir gıdadır. Evlerde doğal çilek reçeli hazırlanırken hangi malzemelerin kullanılması gerektiğinin yanı sıra bu gıdanın ne gibi adımlar takip edilerek yapıldığı da sıklıkla araştırılır. Dolayısıyla ilkbahar ve yaz mevsiminde taze haliyle temin edilebilen bu meyveden reçel yapılırken su kullanılıp kullanılmadığı gibi detaylara değinilmelidir. Normal şartlarda çilek reçeli yapılırken kullanılan meyvelerin kendi suyunu salması beklenir. Ancak bazı durumlarda reçelin suya ihtiyacı olduğu görülebilir. Dolayısıyla çilek reçeline yalnızca gerekli görüldüğü takdirde su eklenmesi gerektiği söylenmelidir. Bu işlemin ne zaman yapılması gerektiğini anlaşılır kılan aşamalar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Reçel yapımında kullanılan her bir malzemenin bu gıdanın hazırlanmasında belirli bir rol oynadığı söylenebilir. Örneğin çilek reçeli yapılırken limon tuzu kullanılması bu gıdanın kristalleşmesini ve bozulmasını önler. Buna ek olarak reçel yapımında kullanılan toz şeker de söz edilen gıdanın kıvam alıp suyunu salmasını sağlarken bir yandan da lezzetlendirilmesini mümkün kılar. Reçel yapımında normal şartlarda su kullanımına başvurulması önerilmez. Çünkü meyvelerin kendi suyunu salması sağlandığı zaman daha kıvamlı ve yoğun aromaya sahip olan reçeller hazırlanabilir. Ancak reçel yapımında tercih edilen meyvenin çeşidine ve miktarına göre gerekli görüldüğü zaman bu gıdanın hazırlanmasında 2-3 bardağa kadar su kullanılabilir.