İran yemeklerinin özelliklerinden biri ekşi tadının fazla kullanılmasıdır. Geleneksel ve meşhur İran yemeklerinde bu tat yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Çeşitli otlardan yapılan yemekler, birbirinden farklı mezeler, tahinli ve nohutlu yemekler İran yemeklerinin vazgeçilmezidir. Daha birçok yemek çeşidi bu yemek kültüründe yer almaktadır. Dolayısıyla İran'ın tüm yemek kültürünü anlamak İran yemekleri isimleri, geleneksel ve meşhur İran mutfağı yemekleri nelerdir sorularından geçmektedir.
İran yemeklerini anlatmadan önce yemek kültürünün nasıl şekillendiğini anlatmak daha doğru olacaktır. İran İpek Yolu üzerinde olan bir ülkedir. Böylece birçok topluluk bu yolu kullanmış ve ticaret çok fazla gelişmiştir. Durum böyle olunca kültürler birbirinden etkilenmiştir. İran'ın yemek kültürü de bu durumlardan etkilenmiş ve çeşitli yemekleri bünyesinde barındırmıştır. Bu yemekler genelde ekşi tatlarındadır. Aynı zamanda kekik, tarçın, kişniş, zerdeçal, safran gibi baharatlar yemeklerde kullanılmaktadır.
Bazı İran yemek isimleri şu şekildedir: Baharatlı ve etli Biryani yemeği, köfte yemeği olan gheymeh rizeh, et, nohut ve baharatlı bir yemek olan gheymehrize nokhodchi, patlıcan, et ve beyaz fasulyeden yapılan halim bademjan.
Geleneksel İran mutfağında tahinli ve nohutlu yemekler çok fazla tüketilmektedir. Örneğin humus İran mutfağında en çok tüketilen yemeklerdendir. Nohutlu yemeklerde tahinli yemekler gibi çok fazla tüketilmektedir. Geleneksel İran mutfağında yapılan yemeklerde muhakkak çeşitli baharatlar kullanılmaktadır. Bazen bir yemekte safran ağırlıklı kullanılır bazen de kişniş.
Geleneksel İran yemeklerinden bazıları şu şekildedir: Kabak güveci olan ghalieh kadoo, ayva ve erikli kuzu yahnisi olan khoresht beh aloo, kuzu kıyma, nohut unu gibi ürünlerden yapılan koofteh yazdi, beyaz pancar ve kerevizden yapılan shuli.
Meşhur İran yemekleri çeşitli ürünlerden yapılmaktadır. Bezelyeli köfte, nohut unundan yapılan köfte, patlıcan ve domatesten yapılan yemek, ayva ve erikten yapılan yahni ve daha birçok meşhur İran yemeği vardır.
Meşhur İran yemeklerinden bazıları şu şekildedir: Biryani, gheymeh rizeh, gheymehrize nokhodchi, halim bademjan, ghalieh kadoo, khoresht beh aloo.
Ana yemeklerden, çorbalardan ziyade İran mutfağının önemli tatlıları da vardır. Bu tatlılar tadını bildiğimiz baklava, çok fazla bilinmeyen gerdoo, komaj, sohan gibi tatlılardır. Ek olarak İran'ın bir de badem, fıstık, gül suyundan yapılan meşhur bir tatlısı vardır. Bu tatlının adı gazdır.
İran mutfağında en çok tüketilen içecek çaydır. İran mutfağında çay her yemek öğününde tüketilir.