Kendisiyle aynı ismi taşıyan bitkiden elde edilen bir tohum çeşidi olan susam C, B6 ve D vitamini ile çeşitli mineraller bakımından zengindir. Bununla birlikte özellikle tahin yapımında kullanılmasıyla öne çıkan susamın çölyak hastaları tarafından tüketilmesinde sakınca olup olmadığı sıklıkla araştırılır. Bu tohumun besin içeriği incelenerek susamda gluten var mı diyenlere yanıt verildiğindeyse ilgili konuya yönelik yeterli açıklama yapılmış olacaktır.
Bir besinin glüten duyarlılığı olan kişiler için zararlı olup olmadığı hakkında açıklama yapılması amacıyla o besinin içeriği detaylı olarak incelenmelidir. Pek çok tarifte kullanılan ve tek başına da tüketilebilen susamın glüten içerip içermediği de sıklıkla sorgulanır. Bu besinin bilimsel adı Sesamum indicum olan ve kendisiyle aynı ismi taşıyan bir bitkiden elde edildiği söylenmelidir. Susam bitkisinden elde edilen tohumların özellikle tahin yapımında yaygın olarak kullanıldığı bilinir. Buna ek olarak çeşitli hamur işi tariflerinin üzerine serpilen ya da yoğurtla birlikte tüketilebilen susamın glüten içermediği belirtilmelidir. Yani bu tohumların besin içeriği incelendiği zaman "Susam gluten içerir mi?" gibi bir soruya "hayır" şeklinde yanıt verilmesi gerekir.
Glüten içermediği için çölyak hastalarında herhangi bir semptomu tetiklemediği söylenen susam; sodyum, potasyum, magnezyum ve demir gibi mineralleri barındırır. Bununla birlikte susamın C, D ve B6 vitamini ile diyet lifi bakımından da zengin olduğu görülür. Dolayısıyla glüten hassasiyeti olan kişiler üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi bulunmayan susamın tam aksine sindirim, boşaltım ve cilt sağlığı için faydalı olduğu belirtilmelidir.
Çölyak hastaları ile gluten duyarlılığı olan bireyler glüten adlı proteini içeren besinleri tükettikleri takdirde belli başlı semptomlar gösterir. Bu semptomlar arasında halsizlik, mide bulantısı, şişkinlik, kas ağrısı ve alerjik reaksiyonlar yer alır. Susam adı verilen tohum çeşidinin çölyak hastaları tarafından tüketilmesinde herhangi bir sakınca olup olmadığı da bu nedenle yaygın olarak araştırılır. Ancak susamın doğal haliyle glüten içermeyen bir tohum çeşidi olduğu bilinir. Bu nedenle glüten duyarlılığı olan bireyler gönül rahatlığıyla susam tüketebilir. Öyle ki susamdan elde edilen katkısız tahinin de çölyak hastaları için zararlı olmadığı söylenebilir. Yani doğal susamın çölyak hastalarını olumsuz yönde etkilemediği gibi bu kişilerin sindirim sorunlarına iyi gelebildiği belirtilmelidir.