Prof. Dr. Yasemin Özkan
Prof. Dr. Yasemin Özkan
Covid19 ve diş eti hastalıkları arasındaki ilişki
31.01.2022 | Pazartesi

Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın bir parçasıdır. Bu nedenle ağız ve diş sağlığındaki sorunlar genel sağlık ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Günümüzde yaygın olarak görülen kardiyovasküler hastalıklar, romatizmal hastalıklar, diabetus mellitus, kanser ve kronik solunum hastalıklar ile ağız diş sağlığının direkt ilişkisi tespit edilmiştir.

Küresel Hastalık Yükü 2016 Araştırmasına göre, ağız ve diş sağlığına yönelik sorunlar dünya genelinde 3,5 milyara yakın insanı etkilediği tahmin edilirken, en sık görülen 328 hastalık arasında kalıcı dişlerde tedavi edilmemiş diş çürükleri birinci sıradayken, periodontal hastalıklar on birinci, süt dişlerindeki diş çürükleri ise on yedinci sırada yer almaktadır.

11 Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü Covid hastalığını (COVID-19) küresel yayılımı olan bir pandemi olarak ilan etti. Şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2) hastalığına popülasyonun şu anda bağışıklığı yoktur. Virüs, öncelikle enfekte bir kişiden havadaki solunum damlacıkları yoluyla doğrudan veya dolaylı kişisel temas yoluyla bulaşır.

Tüm Dünyada olduğu gibi Ülkemizde de Covid-19 ile başlayan kapanmalar, diş hekimliği uygulamalarında acil vakalar dışında işlemlerin belli bir süre dahi olsa sekteye uğraması, Covid-19 geçiren bireylerin ağız bakımına gerekli önemi gösterememeleri, pandemi sürecinin meydana getirdiği maddi-manevi baskı, psikolojik bozukluklar mevcut diş ve diş eti problemlerini arttırmıştır.

Pandeminin başlangıç yeri olan Çin'de yapılan çalışmalar Covid-19 geçiren bireylerin oral enfeksiyon bulgularının %50 oranında arttığını göstermektedir. Virüse maruz kalan hastaların yaşadığı göğüs ağrısı, nefes alamama, yüksek ateş, eklem ağrıları, tat duyusunda bozulmalar oral hijyen uygulamalarını ister istemez kısıtlamaktadır"

Corona virüsler (CoV), hafif düzeyli soğuk algınlığından şiddetli solunum sıkıntısına kadar farklı tablolara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Coronavirüsler, "spike protein (S)" ile tipik bir yapı sunan bir grup zarflı RNA virüsüdür. Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE2) Günümüzde SARS-CoV-2 virüsünün spesifik reseptörü olarak tanınmıştır. ACE2, akciğerler, arterler, kalp ve böbrek gibi önemli organların çoğunda bulunabilen tip I membran proteinidir. ACE2, bir vazodilatör olan anjiyotensini oluşturarak kan basıncının düşürülmesinden sorumludur. SARS-CoV-2 virüsünün S proteini ile ACE2 enziminin katalitik bölgesinin güçlü etkileşimi hastalığın oluşmasındaki ilk adımıdır. ACE2 reseptörlerinin vücudun farklı bölgelerindeki dağılımı, olası enfeksiyon yollarını gösterebilir. ACE2'ye bağlı zar, mukozal dokular, diş eti, keratinize olmayan skuamöz epitel ve farklı doku hücrelerinde bulunur. Dil ve tükürük bezlerinin epitel hücreleri (Tükürükte de yüksek bir SARS-CoV-2 viral yükü tespit edilmiştir) ve periodontal ceplerde bile olabileceği ileri sürülmüştür.

Ayrıca ağız boşluğu, Chlamydia pneumoniae dahil solunum yolu patojenleri için önemli bir rezervuardır ve periodontal hastalığı olan hastaların bir komplikasyon olarak hastane kökenli pnömoni geliştirmesi daha olasıdır. Oral patojenlerin, özellikle yüksek riskli bireylerde, oral patojenlerin alt solunum yollarına aspirasyonu dahil olmak üzere, akciğer enfeksiyonunu alevlendirme yeteneğini çeşitli mekanizmalar açıklayabilir; solunum yolu boyunca mukozal yüzeylerin tükürük enzimleri tarafından modifikasyonu, böylece patojenler tarafından kolonizasyonu kolaylaştırır; ve periodontitis sırasında akciğer epiteline yapışmayı ve solunum patojenleri tarafından akciğer kolonizasyonunu teşvik edebilen proinflamatuar sitokinlerin salgılanması. Ağız hijyeninin iyileştirilmesi böylece orofaringeal kolonizasyonu ve solunum komplikasyonları riskini azaltabilir. İyileştirilmiş ağız hijyeni ve sık profesyonel ağız sağlığı bakımının, özellikle yaşlı popülasyonda ve yoğun bakım ünitelerinde bulunan solunum yolu hastalıklarının ilerlemesini veya oluşumunu azalttığı da gösterilmiştir. Bu popülasyon ayrıca COVID-19 ile ilgili ciddi komplikasyonlar geliştirme riski altındadır.

Bu nedenle, her yaştaki insanda ağız dışı sistemik hastalık geliştirme risklerini azaltarak ağız sağlığını iyileştirmek, COVID-19 morbiditesini azaltabilir. Ağız sağlığı ve COVID-19 semptomlarının şiddeti arasındaki ilişki mantıklı görünse de ilişkiyi ampirik olarak göstermek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

DÜŞÜK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ, DAHA FAZLA İLTİHAP;

Soğuk algınlığı veya alerjinin bağışıklık mücadelesi ağızda görünür bir etki bırakır. Bağışıklık sistemleri tükendiğinde, ağızdaki normal bakteriler ağız içerisindeki dokular üzerinde daha büyük bir zararlı etkiye sahip olabilir. Bunun ağız içinde artan iltihaplanma, dişlerin etrafındaki diş eti ceplerinin artması, artan kanama ve şişlik ile kendini gösterdiğini biliyoruz. Bu, vücudun savunmasının zayıflaması nedeniyle oluşur. Koşullar normal olduğunda vücut bakterilerin toksik etkileri ile başa çıkabilir. Bir hastalığınız olduğunda ise, vücut savunma mekanizmalarını o hastalıklı bölgeye yönlendirir ve bu sırada aniden dişlerin ve diş etlerinin etrafında derin cepler ve kanama meydana gelir. Ağız sağlığınızı enfeksiyonlardan temizlemek ve bunları önlemek için düzenli diş ziyaretleri ile desteklerseniz, vücudunuzun Koronavirüs gibi daha ciddi akut problemlerle başa çıkmak için daha fazla kaynağa sahip olacağı anlamına gelir.

Her diş eti enfeksiyonu veya diş apsesi bağışıklık kaynaklarını boşaltır ve vücudun virüslerin saldırılarına karşı kendini savunmasını önler. Elinizde ne kadar çok savunma sistemi kaynağı varsa, vücudunuza herhangi bir bakteriyel veya viral enfeksiyonun etkisi o kadar az olur. Bu, yaşlı hastaların grip veya Koronavirüs ile daha yüksek mortalite oranına sahip olmasının nedenlerinden biridir. Vücut sistemleri tükenir ve sonuç olarak daha genç, daha sağlıklı bir kişinin bağışıklık sistemine göre aynı savunmayı sağlayamazlar.

Bir diş enfeksiyonunda, savunma sisteminin bu enfeksiyonu oluşturan patojenlere saldırması için gerekli olan beyaz kan bağışıklık hücrelerinin miktarı önemlidir. Bu kaynaklar en iyi viral bir saldırıyı önlemek ve viral bir saldırının kötü etkilerine maruz kalmamak için uygulanır. Vücutta biriken ağız içi ve genel sağlık problemleri bu savunma hücreleri kaynaklarını azaltmaktadır. Birçok genel sağlık problemi ağız içi bulgusuna sahiptir bu yüzden düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gittiğinizde bu sorunlarınız erkenden tespit edilebilir

Ağız gargaraları, ağız boşluğundaki ve dental aerosollerdeki koloni oluşturan ünitelerdeki mikroorganizmaların sayısını azaltma yetenekleri nedeniyle, özellikle ağız cerrahisinden önce ağzı çalkalamak için yaygın olarak kullanılan solüsyonlardır. Ağız gargaralarının kullanılması SARS-CoV-2 bulaşmasını önleyebilir, Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA)17 ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)18 ağızdan prosedürlerden önce prosedür öncesi gargaraların kullanılmasını tavsiye etmiştir.

SON DAKİKA SON DAKİKA