Kış aylarında yaşanan bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Grip, nezle gibi sık karşılaşılan üst solunum yollarına karşı önlem almanın en iyi yolu ise; düzenli beslenerek yeterli vitamin ve mineralleri almak. İşte bunu sağlamanızı kolaştıran bir besin öne çıkıyor…
D vitamini özellikle güneşten aldığımız hayati vitaminlerden biri. Fakat bununla birlikte beslenmemiz de bu noktada önem taşıyor. Yağlı balık ve yumurta sarısı gibi yiyecekler, güneş ışığı vitamin kaynakları söz konusu olduğunda genellikle tüm dikkatleri üzerine çekerken, mantarlar da D vitamini kaynakları arasında yer alıyor. Aslında araştırmalar, belirli bir miktarın size tam olarak günlük ihtiyaç duyduğunuz kadar D vitamini verebileceğini gösteriyor.
Yağda çözünen bir vitamin olarak sınıflandırılan D vitamini, diyetinizden kalsiyum ve fosforu emmeye yardımcı olur. Bu sayede, vitamini kemik ve kas sağlığınız için gerekli kılar ve düşük D vitamini seviyeleri, kişiyi bir dizi komplikasyon riskine sokar.
Uzmanlara göre, yaz boyunca ihtiyacınız olan tüm güneş ışığı vitaminini sadece dışarıda vakit geçirerek alabilseniz de, sonbahar ve kış aynı yararı sağlamıyor . Bu süre zarfında, yorgunluk, kemik ağrısı ve depresyon gibi belirtiler, seviyenizi yükseltme zamanının geldiğine işaret edebilir.
Araştırma, 100 gram kahverengi gıda yemenin tam olarak bu miktarı sunabileceği sonucuna varmıştır. Fakat D vitamini bu küçük yiyeceklere nasıl giriyor? Araştırma, dünyadaki bazı büyük ticari çiftliklerdeki mantarların bronzlaşma seanslarına benzer bir süreçten geçtiğini gösteriyor.
Üreticiler onları UV radyasyonuna maruz bırakır, bu da mantarların D vitamini üretmesine yardımcı olur. Yani tıpkı insanlar gibi, kahverengi gıdalar da D vitaminini güneşten alırlar. Ancak, tüm üreticilerin mantarlarını UV radyasyonuna maruz bırakmadığını belirtmek önemlidir. Neyse ki, süpermarketten satın alınan mantarların üzerindeki etiketler, hangi türün yağda çözünen vitamini sunduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.
Araştırmacılar, D vitamini ile zenginleştirilmiş mantarların, depolama ve pişirme sırasında biyolojik olarak kullanılabilir ve nispeten stabil olan yüksek konsantrasyonlarda D2 vitamini içerdiğini belirtiyor. Bu nedenle, D vitamini ile güçlendirilmiş mantarların tüketimi, D vitamini eksikliğinin küresel halk sağlığı sorununun hafifletilmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Cleveland Clinic'e göre, yetişkinlerde D vitamini eksikliğini tespit etmek zor olsa da, uyarı veren bazı işaretler var.
Bununla birlikte, bazı insanlar hiç D vitamini eksikliği belirtisi veya semptomu yaşamayabilir. Bu nedenle, soğuk aylarda uzman tavsiyelerine uymak ve D vitamini takviyesi yapmak önemlidir.