Bazı gıdalar, kilo almanın yanı sıra kolesterol oranının artışını da tetikleyebilir. Bununla birlikte bir içecek türü de bu noktada oldukça etkilidir.
Beslenme Uzmanı Rory Batt'a göre; kolesterol seviyeleri üzerindeki etkileri nedeniyle şekerli içecekler, damarlardaki pıhtılaşmanın başat sebeplerinden biri.
Damarları tek yudumuyla tıkıyor! Organlara kan pıhtısı atmasının ardındaki gerçek | Video
Yağlara benzer bir şekilde, kötü kolesterolü artırmakla kalmaz, aynı zamanda kötü kolesterolü "oksitlenmiş" düşük yoğunluklu kötü kolesterolünde neden olan oksidatif stres ve iltihaplanmayı da beraberinde getirir.
Yağlarda olduğu gibi, iltihaplanma, kan pıhtılarının nasıl oluştuğu trombosit agregasyonu gibi süreçleri yönlendirir.
Platelet agregasyonu, aterosklerozda yer alan faktörlerden biridir ve tıkanıklığa ve kan pıhtılarına yol açan şeydir.
Cleveland Clinic ayrıca şekerin kötü kolesterol seviyelerini yükseltebileceğini belirtiyor. Şeker oranı yüksek diyetler karaciğerinizin daha "kötü" LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterol sentezlemesine neden olur.
Şeker oranı yüksek bir beslenme stili ise, "iyi" HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) kolesterolünüzü düşürür.
Amerikan Kalp Derneği, bir çalışmanın kolesterol ile damarda kan pıhtısı oluştuğunda ortaya çıkan venöz tromboembolizm (VTE) arasında bir bağlantı bulduğunu bildirdi.
İki tip VTE vardır, derin ven trombozu (DVT) veya pulmoner emboli (PE). Derin ven trombozu, genellikle bacakta olmak üzere derin bir damardaki pıhtıdır. Amerikan Kalp Derneği, DVT bazen kolu veya diğer damarları etkiler.